Marquise are aproape doi ani și doar 69 de centimetri înălțime și 36 de kilograme. Baisha e încă pui. Are 6 luni și este și mai micuț cu un centimetru decât ”domnișoara”. Totuși, au niște inimi mari în care îi pot cuprinde pe toți bătrânii pe care îi ”tratează”. Ei sunt printre primii căluți care fac terapia cu ponei posibilă.

Terapia cu ponei într-un cămin de bătrâni

Împreună cu colegii lor cu două picioare, cei doi ponei lucrează pentru Crucea Roșie și sunt responsabili pentru a înveseli bătrânii din cămin. ”Cei mai mulți sunt absoluți încântați atunci când descoperă căluții ascunși între câini”, râde proprietara Irmgard Peruzzi (55 de ani), care împreună cu soțul ei Hans Bracher (64) conduce acțiunea de voluntariat în căminele de bătrâni.

Terapia cu câini poate face minuni pentru sănătate

Poneii vizitează și Căminul de Bătrâni Sfântul Francisc (foto), odată cu reporterii publicației germane Bild der Frau. Aceștia sunt martorii unor momente înduioșătoare. Căluții încântă pe bătrâni împreună cu ograul barzoi Ronia și se amestecă veseli printre scaunele rulante. ”Ce comoară!”, se minunează Elsa Mühlau (90 de ani) și îmbrățișează coama moale a Marquisei. ”Când eram copil, am avut și eu un ponei. Niciun animal nu dăruiește atât de multă dragoste ca acesta.”

Bătrânii se bucură de terapia cu ponei

Terapia cu ponei îi ajută să uite de dureri

Elsa a cumpărat un pachet mare de hrană pentru căluți. ”În aceste ore în care ne vizitează poneii, uit de toate durerile”, spune ea și ochii îi strălucesc. Și colega ei Erika Lieder (94 de ani) mângâie iapa și zâmbește din tot sufletul: ”Întotdeauna mi-au plăcut caii.”

Șefa voluntarilor Irmgard Peruzzi se bucură de succes. ”Micuții noștri ponei sunt o alternativă bună pentru oamenii care au teamă de câini. Sunt și ei dresați, la fel și câinii pentru terapie sau cei polițiști”. Căluții sunt învățați, prin antrenament, să nu se sperie de sunete puternice sau de mișcări bruște. În plus, se pare că au un simț înnăscut și știu cum să mângâie un om bolnav. De aceea, bătrânii vizitați de ponei uită de orice problemă ar avea.

Terapia cu ponei este folosită și pentru a trata copiii cu diverse probleme de sănătate care devin mai sociabil și reacționează mai bine la alte tipuri de terapie în prezența lor.

Citește și: Terapia cu animale vindecă suflete

Sursa foto: 123rf.com, Christian Hass / Bild der Frau