Terapeutul Carmen Bădilă ne-a spus mai multe despre ce înseamnă terapia florală Bach și cum ne poate ea ajuta.

„Aceste remedii simple folosesc energia vindecătoare a plantelor pentru a alina suferințele emoționale, care, netratate, pot da naștere unor probleme fizice. Există 38 de remedii și fiecare corespunde unei stări sufletești negative, cum ar fi teama, furia, gelozia, nesiguranța, tristețea. Acestea ajută pacientul să își dezvolte calitatea opusă problemei invocate”, ne-a explicat specialistul.

Terapia florală Bach tratează cauza bolii

Este deja cunoscut că dezechilibrul emoțional poate duce la declanșarea unor boli. Terapia florală Bach își propune să trateze direct această cauză. Aceleași probleme fizice pot fi generate de tulburări diferite în plan psihic la două probleme diferite. De aceea, terapeutul se adresează disconfortului sufletesc și nu bolii în sine.

De pildă, cei furioși își redobândesc calmul cu ajutorul esenței Cherry Plum (corcoduș), certăreții și răzbunătorii se vor manifesta pașnic dacă vor folosi remediul Holly. Atunci când cineva trece printr-o perioadă foarte dificilă, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, remediul Star of Bethlehem îi va ajuta să treacă mai ușor peste această perioadă.

Remediile florale Bach se iau la indicațiile unui specialist

cDin terapia florală Bach, Cel mai folosit este „Rescue Remedy” (remediul de urgență). Are în compoziție cinci esențe de bază și este indicat în perioade stresante, cum ar fi atunci când aștepți rezultatele unor teste, înainte să iei avionul dacă ai teamă de zbor, înainte de a merge la dentist, după primirea unei vești neplăcute etc.

În afară de Rescue Remedy, celelalte remedii ar fi bine să se ia la indicațiile unui terapeut experimentat, care, în urma unui interviu de circa o jumătate de oră, poate decide ce esențe florale sunt indicate pentru fiecare persoană. Acesta îi va da o sticluță cu o combinație de până la șase remedii, din care se pun 2-4 picături într-un pahar cu apă de câteva ori pe zi. Tratamentul se face, de obicei, trei săptămâni, urmând ca specialistul să hotărască, în funcție de rezultate, prelungirea sau schimbarea lui.

De ce revine depresia și cum poți preveni apariția ei

Terapia florală Bach nu are contraindicații

Terapia florală Bach nu are contraindicații și poate fi administrată și copiilor sau femeilor însărcinate. Copiii cu ADHD vor fi mai liniștiți și se vor concentra mai ușor. Mai ajută și în caz de coșmaruri sau probleme grave în familie, cum ar fi despărțirea părinților, care îi poate afecta foarte mult pe cei mici.

Rezerva ar fi doar faptul că au un conținut de alcool ridicat, așa că, în cazul copiilor și al femeilor însărcinate, se vor administra în apă fierbinte pentru ca acesta să se evapore. Apa se bea, apoi, după ce se răcește.

Cum au apărut

La începutul secolului trecut, Dr. Edward Bach și-a propus să găsească remedii naturale, simplu de preparat și de administrat, care să nu fie toxice și să readucă pacienților confortul psiho-emoțional. A început prin a colecta roua de pe anumite flori, până când a dezvoltat metoda, prin care culegea plantele, le ținea într-un vas cu apă la soare câteva ore, după care adăuga alcool pentru a conserva substanțele.

Citește și: Terapii mai puțin cunoscute, pe care le poți practica acasă

Sursa foto: 123rf.com