Baia de picioare Kneipp

Pastorul german Sebastian Kneipp (1821-1879) a lăsat generațiilor viitoare terapia care îi poartă numele, care cuprinde şi băile la picioare cu apă caldă. Acestea sunt indicate în cazul infecţiilor urinare, a tulburărilor menstruale şi a virozelor respiratorii. Relaxează abdomenul inferior, combate durerile şi stimulează circulaţia sângelui, în zona genitală, dar şi în restul corpului.

Într-o încăpere cu temperatură plăcută, se ţin picioarele în apă caldă de 36-38º timp de 10-15 minute. În partea de sus trebuie să fii îmbrăcată cu ceva călduros. După aceea, te ştergi şi îţi pui ciorapi de bumbac în picioare. Te acoperi şi stai aşa cel puţin o oră, astfel căldura se va răspândi în întregul corp. Cel mai bine ar fi să faci baia seara ca să poţi sta la căldură până dimineaţa. Acest tip de tratament este contraindicat celor care au flebită sau varice.

Comprese calde

Dacă ai probleme cu ficatul, infecţii urinare sau dureri menstruale, folosirea unui termofor (pungă cu apă caldă) sau a unei perne electrice va fi o adevărată binecuvântare. Se ţine în zona dureroasă seara la culcare. Pentru un efect de durată ar trebui să faci tratamentul timp de o săptămână, după care îl repeţi mai mult timp, o dată pe săptămână. Pentru bronșite, tuse sau alte probleme în zona plămânilor se încălzește 100 g de sare grunjoasă care se pune într-un săculeț. Se pune un prosop pe piept, peste care se aplică punga cu sare, apoi un alt prosop și se ține până se răcește sarea.

Căldură pentru bila leneșă

Daca ai bila leneşă, poţi bea dimineaţa pe nemâncate 100 ml de apă caldă sau ceai cald de cicoare, anghinare, rostopască sau păpădie. După 30 de minute se mai beau 100 ml de apă călduţă amestecată cu o lingură de miere. Apoi, aplici în zona ficatului o pernă electrică sau un termofor cu apă caldă şi stai o oră şi jumătate culcată pe partea dreaptă. Înainte de a te ridica din pat inspiri adânc şi faci câteva mişcări de gimnastică, dacă poţi, genoflexiuni. După aceea, poţi lua masa de dimineaţă. Tratamentul de mai înainte a stimulat secreţia bilei.

Sursa foto: thinkstockphotos.com