Terapie anti-stres

Terapia si activitatile asistate de animale ”se adresează atât persoanelor sănătoase care vor să-și îmbunătățească anumite aspecte ale vieții, cât și celor diagnosticate cu diferite tulburări sau deficiențe, indiferent de vârstă”, explică George Mosoia, specialist terapie și activități asistate de animale. Astfel, copiii își pot dezvolta abilitățile sociale. Adolescenții și tinerii care urmează să susțină examene ajung să se relaxeze, să își reducă anxietatea și să aibă performanțe mai bune la învățat. Oricine poate beneficia de acest tip de terapie pentru a scăpa de stres. Până la urmă, acest efect îl poate avea, pur și simplu, și faptul de a avea grijă de un animal de casă (în special, de un câine).

Terapia cu animale crește eficiența altor tratamente

George Mosoia

George Mosoia, președinte Asociația Dog Asisst, www.dogassist.ro

Am lucrat cu persoane cu o arie vastă de afecțiuni, precum cele neuro-motorii, tulburări de spectru autist, sindrom Down, depresie, anxietate, fobie. Îmbunătățirile aduse de terapia asistată de animale înseamnă creșterea motivației pentru terapie și a eficienței tratamentului. Beneficiarul obosește mai greu și este mult mai dornic să treacă prin procesul terapeutic deoarece are alături câinele de terapie”.

Ajutor în tratamentul autismului și al depresiei

”De exemplu, un copil diagnosticat în spectru autist a venit la noi deoarece avea fobie la câini. După ce a fost depășită această dificultate, i-a plăcut atat de mult încât continuăm să lucrăm împreună cu psihologul care se ocupă de caz pe terapie comportamentală, câinele devenind factor motivant pentru copil. Pentru o adolescentă cu depresie majoră care se lăsase de școală și nu dorea să iasă din casă, TAA a fost factorul care a determinat-o să continue psihoterapia. După un an, s-a reîntors la liceu și are viață socială. O fetiță diagnosticată cu hemipareză nu dorea să urmeze kinetoterapia clasică. Dar, alături de câinele de terapie a început să folosească mâna cu care refuza să facă exerciții”, a spus George Mosoia.

Sursa foto: 123rf.com