Terapia cu aerosoli implică introducerea substanțelor vindecătoare în căile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor. Cel mai mare avantaj al acestei terapii este ca utilizează doze mai mici de substanțe medicamentoase.

Poți folosi leacuri preparate în casă. Efectele benefice vor fi mari, iar cele negative puține. Atenție, nu lipsesc cu desăvârșire. Persoanele alergice și femeile însărcinate ar trebui să ceară sfatul medicului dacă vor să le folosească.

Citește și: De ce este important să ne igienizăm căile respratorii: „Aşa cum ne spălăm pe mâini, trebuie să igienizăm şi căile respiratorii”

Terapia cu aerosoli. Diferite metode

În medicina alopată se folosesc nebulizatoare, dispozitive de inhalare cu pudra uscată sau dispozitive de inhalare presurizate cu doze determinate. Totodată, acasă poți face inhalații sau poți pune preparatele în lampa de aromoterapie sau în difuzorul de uleiuri esențiale. Pentru a face inhalații, toarnă apă clocotită într-un recipient, adaugă ierburi aromate sau uleiuri esențiale și inspiră adânc. Poți acoperi capul cu un prosop. În așa fel va fi mai eficient.

Masaje faciale

Masajele faciale cu uleiuri aromate te ajută să inhalezi aerosoli care deblochează congestiile nazale. Poți folosi în terapia cu aerosoli uleiul de arbore de ceai, care are acțiune antiseptică. Amestecă două-trei picături de ulei esențial într-o lingură de ulei de masă (de măsline, de floarea-soarelui, de in etc.). Masează energic în zona din jurul nasului, a ganglionilor timp de 30 de secunde. Evită zona ochilor.

Terapia cu aerosoli. Băi cu uleiuri esențiale

Vaporii fierbinți ajută la descongestionarea nasului. Dimineața, poți fac un duș fierbinte. Poți pune uleiuri esențiale pe pereții dușului. Seara,  înainte de culcare, bucură-te de o baie în care adăugi câteva picături de uleiuri esențiale: lavandă (proprietăți antiinflamatoare și relaxante), fructe de ienupăr, smirnă și rozmarin.

Citește și: Suferi de crampe musculare? Iată cele mai bune relaxante musculare naturale

Jneapănul este o plantă foarte utilă în terapia cu aerosoli

”Extractele şi uleiul esenţial din jneapăn în cantități mici au efecte antiinflamatoare şi antiseptice ale căilor respiratorii şi ale căilor urinare. Se recomandă în bronșită, traheite, traheo-laringite. Unele fracţiuni din uleiul esenţial intră în compoziţia unor produse fitorapeutice pentru inhalare. Se vor utiliza conform prospectului.

Dr. farmacist Ovidiu BojorO inhalaţie utilă în bronşitele cronice se poate obține din 2,5 ml ulei esențial de jneapăn, 2,5 în ulei esențial de brad şi 0,5 ml ulei esenţial de fenicul. Din aceste trei uleiuri se pot pune 2-3 picături din fiecare într-un vaporizator de ceramică”, recomandă acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor. Uleiurile de ienupăr și rozmarin sunt contraindicate în sarcină și alăptare.

Sursa foto: 123rf.com