Grijile pentru traiul zilnic, pierderea locului de muncă sau pensionarea sunt probleme frecvente ce duc deseori la stări de anxietate. De asemenea, suprasolicitarea fizică și intelectuală sau pierderea unor lucruri de valoare sunt alte motive din cauza cărora pot apărea neliniștea și tristețea. Toți acești factori au o influență importantă asupra apariției depresiei. Medicii definesc depresia ca fiind o stare patologică gravă, care seamănă foarte mult cu dispoziția proastă și nefericirea.

Depresia poate apărea la orice vârstă

Depresia poate apărea la orice vârstă, uneori foarte brusc, cu simptome ca: stări de neliniște, insomnii sau somn prelungit, agitație și chiar inhibiție. Alteori, se instalează lent, cu irascibilitate, accese de plâns fără motiv, apatie, lipsă a poftei de mâncare, plictiseală sau oboseală cronică. Specialiștii au descoperit diverse preparate naturale cu efect antidepresiv, însă cea mai mare eficiență a dovedit-o sunătoarea. Recomandată încă din secolul șaisprezece contra fricii, a tristeții și a viselor urâte, sunătoarea este benefică în refacerea echilibrului hormonal și a sistemului nervos.

Sunătoarea ”blochează” stările depresive

Cercetările recente au demonstrat că sunătoarea conține o doză ridicată de hiperforină, o substanță ce blochează receptorii din creier care declanșează stările depresive. De reținut este că acțiunea antidepresivă a sunătoarei începe să se simtă după două săptămâni de la începerea administrării. Cel mai des întâlnit este tratamentul cu ceai. În acest caz, prepară câte 2-3 ceaiuri pe zi și consumă-le înainte de masă, dintre care unul înainte de culcare. Dacă nu îți place ceaiul, îl poți înlocui cu ulei de sunătoare, din care consumi câte o linguriță de trei ori pe zi.

Sursa foto: ThinkstockPhotos