Lista neagră a alimentelor care provoacă balonare

Anumite alimente fermentează în stomac și induc senzația de balonare. Printre acestea se numără: fasolea, năutul, lintea, varza, ceapa, prunele, smochinele, curmalele. Lactatele în sine nu au acest efect, dar dacă le consumi într-o cantitate mai mare nu vor mai fi atât de prietenoase. În general, cu cât înaintezi în vârstă, organismul tolerează mai puțin lactoza, pentru că scade secreția unei enzime care ajuta la digestia produselor lactate. Dacă știi că ai probleme cu balonarea, evită produsele lactate bazate pe lapte integral și brânzeturile grase. Sunt de preferat iaurtul și cașcavalul. Totodată, băuturile carbogazoase blochează tubul digestiv provocând o dilatare a pereților stomacului și a intestinelor. Ca urmare, ai o senzație de tensiune în zona abdomenului.

Obiceiuri care dăunează

Nu contează doar ce mâncăm, ci și cum. Dacă bei prea multă apă sau vorbești în timp ce iei masa, este posibil să te balonezi. Apa ingerată împreună cu mâncare provoacă această senzație, iar vorbitul în timp ce înghiți face să intre aer în stomac. La fel se întâmplă și dacă mănânci prea rapid și nu mesteci bine alimentele. Stresul poate afecta și el digestia, provocând contracții ale intestinelor, ceea ce îngreunează eliminarea gazelor și agravează starea de balonare. Nici obiceiul de a mesteca gumă nu este bun, pentru că face să intre aer în tubul digestiv. Astfel, stomacul și intestinul se dilată. Pe lângă asta, dacă are în lista de ingrediente sorbitol, favorizează producerea gazelor intestinale.

Leacuri de folos când suferi de balonare

Cuișoarele sunt indicate în probleme digestive (bilă leneșă, gastrită hipoacidă, balonare, dispepsie). Se pot mesteca unul-două cuișoare sau se face un decoct din unu până la trei cuișoare și se îndulcește cu miere. Fierea-pământului (Centarium umbellatum) are acțiune depurativă, detoxifiantă, revigorantă, antiinflamatoare, de stimulare a secrețiilor gastrice. Este recomandată în numeroase afecțiuni, printre care și dischinezii biliare, meteorism, colici intestinale, gastroduodenită hipoacidă, balonare, constipație, paraziți intestinali, afecțiuni ale ficatului. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă plantă mărunţită la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi înaintea meselor principale. Fierea-pământului este contraindicată în gastrite hiperacide și ulcer gastric.

Sursa foto: 123rf.com