O nouă modă apare în Occident: postul negru intermitent pentru păstrarea sau restabilirea stării de sănătate. Pe scurt, dintr-o săptămână, două zile nu se mănâncă deloc, doar se beau lichide. Se pare că postul religios are și un rol terapeutic. Prin tradiție, creștinii ortodocși și evreii postesc două zile neconsecutive pe săptămână. Musulmanii se abțin în timpul Ramadanului să mănânce până la lăsarea serii.

Postul negru intermitent potențează ”uzinele energetice” ale corpului

Noul studiu efectuat de cercetătorii Universității Harvard explică de ce postul negru intermitent poate să mențină tinerețea. Oamenii de știință au descoperit că restricționarea temporară a hranei păsterază mitocondriile în homeostază. Mitocondriile sunt numite „uzinele energetice ale celulei”, iar starea de homeostazia reprezintă proprietatea unui organism de a menține, în limite foarte apropiate, constantele mediului său intern. Pe scurt, celulele rămân tinere mai mult timp.

Miercuri e Lăsata Secului. De ce și cum se ține corect Postul Crăciunului

Beyonce ține post două zile pe săptămână

Postul este în trend. Celebrități ca Benedict Cumberbatch, Beyonce sau managerii din Silicon Valley apelează la dieta de detoxifiere 5:2 diet. Aceasta înseamnă că 5 zile pe săptămână se mănâncă normal, dar două se ține post negru în care se beau doar lichide.

Și nu degeaba postul este la modă. Ultimele studii pe animale arată că postul negru intermitent este legat de prelungirea speranței de viață. Anul trecut, o cercetare efectuată de Newcastle University a confirmat rolul crucial pe care îl au mitocondriile în îmbătrânirea oamenilor.

Postul poate aduce vindecări miraculoase

De ce postul este bun pentru sănătate – explicația științifică

Mitocondriile ajută la transformarea carbohidraților și a acizilor grași în energie. Dacă acestea se mențin tinere, întregul corp îți păstrează tinerețea.

Mitocondriile există în două forme. Atunci când acestea alternează în mod corect, se ajunge la starea de homeostază. Cercetătorii de la Harvard au descoperit că mitochondriile rămân în homeostază atunci când un organism are o dietă restricționată două zile pe săptămână.

În acelați timp, psostul negru intermitent are un efect antioxidant asupra celulelor, ceea ce contribuie la creșterea longevității. Descoperirea acțiunii postului negru intermitent la nivel celular contribuie la descoperirea unir terapii care pot crește durata de viață și pot ajuta la menținerea tinereții.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com