Ce ai zice să-ți începi ziua cu o ”cafeluță” de ghindă? Află de ce stejarul este  o sursă nesecată de leacuri și cum să folosești frunzele și fructele sale pentru a te simți plină de energie și a trata răcelile sau reumatismul.

Cum prepari ”cafeluța” de ghindă

Pentru astenie nervoasă și oboseală se poate face ”cafea” de ghindă și năut. Pe o tavă încinsă prăjești la foc mic timp de un sfert de oră ghinde și năut (două părți ghindă și o parte năut). Amesteci mereu, astfel încât să nu se ardă sau să se rumenească prea tare. După ce se răcesc le macini prin râșnița de cafea. Din pulberea obținută se prepară ”cafeaua”. Se fierb una până la trei lingurițe de pulbere timp de două-trei minute în 150 ml de apă. Se poate îndulci cu miere. Atenție, are și efect antidiareic și, asociată cu o alimentație redusă în fibre, poate duce la constipație.

Stejarul oprește dezvoltarea virusurilor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Stejarul are acțiune astringentă și oprește dezvoltarea virusurilor. S-a demonstrat științific și că saponinele din coaja acestui copac, administrate oral, reduc colesterolul din sânge. De asemenea, s-a remarcat că duce la o întărire a sistemului imunitar în fața infecțiilor. Se recomandă și tratamentul local prin gargară cu decoct din coajă de stejar, în caz de faringite și alte inflamații ale cavității bucale. Intern, este un bun expectorant în afecțiunile căilor respiratorii. În cazul cistitelor, se pot face băi de șezut cu ceai concentrat din scoarță dee stejar. Nu are contraindicații sau efecte secundare.

Cum folosești stejarul ca leac

Intern, se ia o lingură rasă de scoarță uscată sub formă de pulbere pe zi. Se poate face și un decoct dintr-o lingură cu vârf de scoarță la o cană cu apă. Se fierbe timp de 3 minute. Se beau una-două căni pe zi. Se mai poate folosi și tinctura care se cumpără de la magazinele cu produse naturale și se folosește conform indicațiilor de pe ambalaj. Extern, se face un decoct din 20 g (patru linguri cu vârf) de scoarță.

Sursa foto: thinkstock.com