În multe religii, inclusiv în cea creştină, se recomandă postul. Sub aspect spiritual, este un bun exerciţiu de abstinenţă, de voinţă, de autocontrol şi de învingere a instinctelor primare. Sub aspect medical, postul reprezîntă principalul factor de dezintoxicare a organismului şi de repaos al aparatului digestiv”, observă dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și: Ce este astaxantina și care sunt beneficiile ei pentru sănătate

Ce spune dr. farmacist Ovidiu Bojor despre post. Cum se ține post corect

La modul general, se recomandă o zi pe săptămână abstinenţa totaiă de la mâncare, băuturi alcoolice, fumat şi activitate sexuală. Tot aici, trebuie să includem chiar şi vorbitul în excesÎn această zi, vom putea consuma numai apă, dar apă de bună calitate, absolut necesară pentru hidratarea organismului.

În timpul anului, se vor alege două perioade mai lungi, de circa o lună, în care se vor consuma numai fructe, legume şi seminţe oleaginoase, completate cu pâine in-tegrală, germeni de Grâu, fulgi de Ovăz, de Soia şi miere în loc de zahăr.

Necesarul de sare poate fi asigurat în special din legume. Cu acest scop, vom prezenta la sfârşitul lucrării câteva sinoptice orientative, cu ajutorul cărora fiecare îşi va putea alcătui, în funcţie de sezon şi posibilităţi, meniul cel mai potrivit.

Citește și: Laptele vegetal. De ce este bine să-l consumi

Ce spune dr. farmacist Ovidiu Bojor despre post. Când e nevoie să consulți un medic dacă vrei să ții post

Fiindcă am recomandat postul, bineînţeles, pe perioade limitate, este bine ca în această direcţie sâ fie consultat un bun medic dietetician (nutriţionist), în special de câtre cei care suferă de debilitate fizică, de boli ale aparatului cardio-vascular, renal, de boli infecţioase, cancer etc.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com