Spilcuța provine din Anatolia. Pentru că este obișnuită cu vremea secetoasă, este o plantă foarte rezistentă. Crește în tufe și ajunge până la 60 cm înălțime. Florile ei seamănă cu mușețelul sau margareta. Fruzele miros a citrice. În fitoterapie se utilizează părțile sale aeriene. Este indicată pentru efectele sale antiinflamatoare, antispastice, antimigrenoase.

Cum utilizezi spilcuța

Pentru uz intern, se utilizează frunzele uscate de spilcuța, mărunțite până ajung ca o pudră. Se face infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Mestecarea frunzelor verzi poate să vindece ulcerațiile gurii. Se poate consuma și sub formă de tinctură (20 de picături amestecate în puțină apă, de trei ori pe zi). Tinctura este indicată, în special, pentru tratarea artritei. Mai este indicată și în caz de dismenoree, stîri febrile, astm bronșic, boli inflamatorii, artrită, probleme digestive, spondiloză, poliartrita reumatoidă.

Atenție: poate interacționa cu medicamentele anticoagulante și cu aspirina. Este contraindicată femeilor însărcinate sau care alăptează.

Sursa foto: 123rf.com / Nadezhda Nesterova

Citește și:

Durere în ceafă (nevralgie occipitală)

Durere de cap (în zona frunții)

Durere de cap generală (migrenă, cefalee)