Bolile cardiovasculare, respiratorii, dermatologice, oculare, afecţiuni ale colonului şi ale tractului gastro-intestinal, ale articulațiilor sau disfuncţii neurologice – toate acestea pot avea ca punct de pornire sau ca manifestare vizibilă o simplă inflamație. Alte patologii inflamatorii implică bolile autoimune, alergiile, anemiile, rahitismul, fibromul uterin și chiar provoacă anumite tipuri de cancer. Ca urmare, ar trebui să le tratăm cu multă seriozitate.

Alimente și suplimente de folos

Există chiar multe alimente care au efect antiinflamator. Dacă suferi de această problemă, nu ar strica să incluzi în meniul tău zilnic afine, avocado, pește, ulei de măsline, usturoi sau ghimbir. Dar cel mai eficient aliment-medicament este scoica cu cochilie verde Perna Canaliculus care crește în apele nepoluate din Noua Zeelandă. La noi se găsește sub formă de extract uleios și se comercializează în farmacii și magazine cu produse naturale. Acesta s-a dovedit a fi foarte eficace în tratamentul bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita și astmul bronșic. Efectele benefice ale scoicii au fost descoperite în anii 1960, când se căutau alimente cu potenţial maxim pentru sănătatea astronauţilor. Este inclusă de secole în dieta localnicilor și aceștia se disting prin longevitate și sănătate. Studiile făcute au descoperit că este de 1000 de ori mai puternică decât antiinflamatoarele folosite în mod curent.

Arnica, analgezic

Arnica are acțiune antiinflamatoare și analgezică. Administrată intern, în doze mici, moderează activitatea centrilor nervoși centrali, având astfel efecte de diminuare a durerilor și sedative. Tinctura se prepară din 10 g de de inflorescențe uscate la 100 ml de alcool de 60°-70° care se lasă la macerat timp de opt zile. După aceea, se filtreză și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Se iau 20-25 de picături de două ori pe zi, la nevoie. În cazul respectării dozelor indicate, nu există contraindicații sau reacții adverse. Totuși tratamentul prelungit mai mult de trei săptămâni nu este indicat. În doze mari, devine toxică și poate avea chiar efecte paralizante.

Sursa foto: thinkstock.com