Beneficiile expunerii la soare sunt cunoscute de milenii. Terapia cu ajutorul razelor de soare (helioterapia) a fost mult timp folosită pentru tratarea tuberculozei, dar şi a altor boli. Ea a căzut în desuetitudine odată cu inventarea şi uzul pe scară largă al antibioticelor”, remarcă dr. Alina Ioana Dida, medic specialist medicină de familie.

Ajută la fixarea calciului în oase

Soarele este principalul furnizor de vitamina D, foarte importantă, pentru că ajută la absorbţia calciului. Ea se formează în piele sub acţiunea razelor de soare. Are rolul de a fixa calciul în oase. Lipsa ei poate provoca adulților osteoporoză sau poate duce la malformații ale oaselor. Mai poate cauza probleme cardiace și depresie, mai ales persoanelor în vârstă. La copii, cauzează rahitism și alte boli ale oaselor. În plus, copiii cu un nivel scăzut de vitamina D au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat și astm bronșic.

În anumite condiții, previne cancerul

Vitamina D poate preveni cancerul la sân, de colon și de prostată sau diminua răspândirea lui. Totuși, ”expunerea la soare nu este bună pentru tiroidă şi glandă mamară, organe care se află imediat sub piele. De aceea, a face plajă fără sutien nu este cel mai indicat lucru, mai ales pentru persoanele care prezintă deja modificări ale ale sânului. Ele au un factor de risc în plus când se expun; aceste formaţiuni îşi pot mări volumul sau pot degenera malign”, spune dr. Alina Ioana Dida. Soluția pentru aceste persoane ar fi să fie atente atunci când fac plajă – să nu se expună prea mult timp și să se protejeze acoperindu-se cu textile speciale care resping razele UV sau cu materiale naturale deschise la culoare (bumbac, in).

Ai grijă să nu te arzi!

Specialistul observă și faptul că ”descoperirea unei legături între melanomul malign şi expunerea la soare a produs o teamă exagerată; riscul crescut de a face cancer a fost observat la cei care ajungeau la arsuri ale pielii din cauza expunerii la soare. Pe de altă parte, dacă stăm prea mult la soare şi avem o leziune pe piele (aluniţă sau altă formaţiune) avem un risc crescut de a dezvolta un cancer de piele (melanom malign); este un cancer agresiv dacă nu e descoperit din faza incipientă”.