În medicina indiană soarele este benefic pentru organism dacă este folosit cum se cuvine. Există o disciplină numită Atapa Snana care se ocupă de știința folosirii soarelui în mod sănătos. Era indicat numeroase afecțiuni. Și vechii greci denumiseră această disciplină helioterapie.

De ce soarele este benefic pentru organism: Crește producția de vitamina D

O expunere moderată la soare poate avea numeroase beneficii pentru sănătate. În primul rând, stimulează producția de vitamina D. Aceasta contribuie la menținerea sănătății oaselor. Întărește dinții. Stimulează sistemul imunitar. Previne cancerul, demența senilă și îmbătrânirea prematură a creierului. Scade intensitatea simptomelor de astm. Ajută la pierderea în greutate.

De ce soarele este benefic pentru organism: Vindecă afecțiunile dermatologice

Expunerea la soare omoară bacteriile. În primul război mondial, soldații germani foloseau soarele ca dezinfectant și pentru a grăbi vindecarea rănilor. Are un efect benefic și asupra afecțiunilor dermatologice (acnee, eczemă, infecții fungice). Mai puțin cunoscut este că soarele ajută la scăderea colesterolului și crește producția de hormoni sexuali. În absența luminii, se întâmplă un proces invers.

3 moduri naturale să-ți protejezi pielea vara aceasta

De ce soarele este benefic pentru organism: Îmbunătățește circulația sangvină

Razele soarelui ajung în straturile profunde ale pielii și îmbunătăsc circulația sangvină. Studii medicale arată că simptomele de ateroscleroză scad în intensitate atunci când persoana petrece timp în aer liber. În plus, un alt efect este că nivelul oxigenului din corp crește. De aceea, vara simți că ai mai multă energie.

De ce soarele este benefic pentru organism: Stimulează procesul de creștere la copii

O expunere regulată la soare ajută la creșterea sănătoasă a copiilor, mai ales a bebelușilor. Există studii care corelează expunerea la soare în primele luni de viață cu cât de înalt va ajunge la vârsta adultă. Nu în ultimul rând, lumina naturală ajută la vindecarea depresiei. Într-o zi însorită, la amiază ne putem bucura afara de 100.000 de lucși, pe când lumina artificială de la birou are doar 150-600 de lucși. Deprivarea de lumina naturală poate să genereze tulburarea depresivă sezonieră. Este mai comună iarna, dar persoanele care lucrează mult timp în interior pot să o dezvolte și în lunile de vară.

Citește și: Sfaturi pentru un bronz frumos și de durată

Sursa foto: 123rf.com