Avem zilnic reacții precum transpirația sau pielea de găină, dar ce se ascunde oare în spatele lor? Citește mai jos care sunt semnalele corpului. Află care sunt semnalele inofensive ale corpului nostru, care sunt cele pe care trebuie să le iei în serios și cum poți scăpa repede de ele.

Semnalele corpului: Transpirația, protecție pentru piele

Dacă transpirăm la căldură, când depunem efort fizic sau când ne este teamă, atunci transpira-
ția are în primul rând rolul de a reduce temperatura corpului. Dar ea ajută și la combaterea germenilor periculoși și la menținerea protecției acide a pielii.

Ce se întâmplă în organism:

În piele există între 2 și 3 milioane de glande sudoripare. Chiar și atunci când ești perfect relaxată, iar temperatura camerei este ideală, acestea produc zilnic între o jumătate de litru și un litru de transpirație. Aceasta conține apă în procent de 99%.

Cum scapi: Nu poți să împiedici formarea transpirației, ci doar mirosul ei. Cel mai simplu e cu ajutorul deodorantului, prin saună sau prin metoda dușurilor alternante (cald-rece).

Când poate duce la boalăLa o funcționare în exces a glandelor sudoripare ești tot timpul plină de transpirație. Dacă nu e vorba despre o disfuncție, transpirația de la subraț poate fi combătută cu deodorante. În unele cazuri deosebit de grave, se poate recurge chiar la îndepărtarea anumitor glande sudoripare.

Citește și: Ghid de îngrijire intimă de la un medic ginecolog. Greșeli de evitat în îngrijirea intimă

Semnalele corpului: Sughițul

Sughițul vine pe neașteptate, deseori când am băut ceva extrem de rece. Organismul poate reacționa însă prin sughiț și atunci când mâncăm repede, când avem stomacul plin, suntem emoționați sau ne e teamă.

Ce se întâmplă în organism: Printr-un impuls greșit către creier, nervii diafragmei sunt excitați, iar acest mușchi mare, situat între capul pieptului și stomac, se contractă haotic. La fel se întâmplă și cu căile respiratorii, care sunt obturate de cartilajul epiglotic. Și pentru că aceasta are loc în mijlocul inspirației, se ajunge la un sughiț.

Cum scapi: Cel mai bine e să respiri într-o pungă. Aerul folosit mărește conținutul de dioxid de carbon din sânge și liniștește diafragma. Alte trucuri ca să scapi de sughiț: ține-ți respirația, bea apă sau mânâncă zahăr. Important însă e să crezi în efectele acestor acți-uni pentru că, în acel moment, îți relaxezi inconștient diafragma.

Când poate deveni periculos: Sughițul devine extrem de rar o afecțiune cronică. în astfel de cazuri poate avea cauze organice precum un ulcer gastric. De aceea, dacă sughițul nu încetează după o zi, du-te la medic.

Citește și: Cum să dormi puțin și să te trezești odihnit. 8 trucuri de combatere a privării de somn

Semnalele corpului: Febra

Ești lipsită de energie și simți că te-ai încălzit? Verifică-ți temperatura: valorile între 37° C și

38° C semnifică o temperatură ridicată. între 38° C și 38,5° C, înseamnă că ai febră, iar ceea ce e peste, e febră foarte mare. Dimineața, temperatura normală a corpului trebuie să fie de
36,5° C.

Ce se întâmplă în organism: corpul activează sistemul imunitar. în plus, căldura ucide mulți germeni: majoritatea bacteriilor și virușilor mor la temperaturi de peste 37° C. De aceea, febra nu trebuie privită neapărat ca pe ceva periculos. Iar dacă te întrebai de ce transpiri atât de mult atunci când ai febră – e simplu: pentru a nu te supraîncălzi.

Cum scapi de febră: Un remediu vechi, dar extrem de eficient, sunt compresele reci cu apă în zona gambelor. Temperatura scade cu aproximativ 1° C. De asemenea, și sucurile de zmeură și de merișor ajută la scăderea temperaturii corpului. Poți face și dușuri călâi.

Când febra poate deveni periculoasă:

Persoanele sănătoase pot suportă febra doar până la 41° C, iar vârstnicii sau persoanele slăbite doar până la 40° C. De aceea, febra foarte mare trebuie scăzută. Dacă febra durează peste trei zile, consultați neapărat un medic pentru a vedea dacă în spatele ei e o infecție sau un alt gen de afecțiune.

Citește și: Cum tratezi febra la copii prin remedii naturale

Semnalele corpului: Pielea de găină

Ni se face pielea de găină dacă ne este frig, ne speriem sau ne temem. Și stimuli precum vântul sau electricitatea pot avea ca efect această mică ridicare a pielii.

Ce se întâmplă în organism: Cutis Anserina (termenul medical pentru „pielea de găină”) survine când mușchii foliculilor de păr se contractă, determinând astfel firișoarele de păr care ne protejează pielea să se ridice vertical. Stratul superior al pielii se îngroașă puțin și astfel se creează așa-numitele papule.

Cum scapi de ea: Foarte simplu: îmbrăcându-te cu ceva mai gros, stând lângă o sursă de căldură sau revenind la o stare de relaxare.

De ce este inofensivă:

Pielea de găină nu este o boală, ci o reminiscență genetică de la strămoșii noștri care aveau corpul complet acoperit de păr. în cazul lor, ridicarea verticală a firelor de păr era un semn de agresivitate în caz de pericol și totodată o metodă de protecție împotriva frigului.

Sursa foto: 123rf.com