Anasonul, expectorant

Anasonul este un bun expectorant. Îl poți folosi ca să scapi de tuse, în cazul în care e productivă. În plus, favorizează eliminarea gazelor din intestin). Are efect diuretic şi galactogog (stimulează secreția de lapte la mamele care alăptează. Este un bun stimulent al căilor repiratorii și al circulației.

Mod de preparare și administrare

  • infuzie dintr-o linguriță de fructe de anason la o cană cu apă. Se bea o cană pe zi în mai multe reprize;
  • se iau două-trei picături de ulei volatil de anason pe zi.

Contraindicaţii

Uleiul volatil de anason poate produce dermatoze şi stări alergice. În doze mai mari de 5 picături pe zi este narcotic şi poate produce accidente vasculare cerebrale. Preparatele pe bază de anason sunt interzise în timpul sarcinii.

Cu ceai de podbalul scapi de tuse

Frunzele de podbal au proprietățor emoliente și ușor antispastice. De aceea, sunt indicate în afecțiuni pulmonare cronice, în efizem pulmonar cronic, în silicoză și în astm bronșic.

Mod de preparare şi administrare

  • Se prepară o infuzie, dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, fără întrerupere, timp de două-trei luni în afecțiunile pulmonare cronice.

Contraindicaţii

Nu se vor utiliza florile şi radăcinile plantei. Sunt toxice şi au potențial carcinogenic.

Părăluțele (Bellis Perennis) combat guturaiul

Se mai numesc și ochiul-boului sau bănuți. Au acțiune tonică, expectorantă și astringentă. Sunt indicați în caz de tuse, artrită, anemie, reumatism, boli ale ficatului și rinichilor, dureri de cap, diaree. Se mai folosesc în combaterea guturaiului, în combinație cu splinuță sau podbal.

Mod de preparare şi administrare

  • o linguriță de plantă uscată se lasă la infuzat timp de 10 minute într-o cană cu apă clocotită. Se beau trei-patru căni pe zi. Tinctura se ia în cantitate de 2-4 ml de trei ori pe zi. Te scapă de tuse cu siguranță.

Sursa foto: shutterstock.com