Cuprins
De regulă, dacă nu este manifestarea unei alte boli – sindromul colonului iritabil, o malabsorbție a nutrienților în intestinul subțire –, balonarea este consecința directă a unei greșeli pe care o facem în timpul mesei. Știai că atunci când ești pe grabă și mănânci repede ceva sau când obișnuiești să vorbești mult în timpul mesei, aceste obiceiuri pot duce la balonare? Odată cu mâncarea, vei înghiți și foarte mult aer, iar acest lucru este una dintre cele mai frecvente cauze ale balonării.
Ce alimente favorizează balonarea
Alimente care fermentează
O altă cauză a balonării este consumul unor alimente-vedetă la acest capitol, precum fasolea, mazărea sau năutul. În cazul acestora, este important ca ele să stea în apă în jur de 8 ore și apoi să fie fierte bine. De asemenea, varza, varza de Bruxelles sau conopida au același efect.
Atenție la lactoză!
Pentru persoanele cu sensibilitate și intoleranță la lactoză încă nediagnosticată, laptele poate fi cauza balonării. Explicația este simplă: când organismul nostru nu are suficientă lactază (aceasta fiind o enzimă care contribuie la digestia lactozei, o glucidă prezentă în produsele lactate), lactoza nu este digerată în intestinul subțire și ajunge în intestinul gros, provocând balonare și dureri abdominale.
Pentru alte persoane, însă, vinovate sunt fructele, din cauza fructozei și a sorbitolului. Tocmai de aceea, atunci când te confrunți cu episoade mai dese de balonare, fii atentă la ceea ce mănânci și încearcă să ții un jurnal alimentar, pentru a-ți da seama la ce produse reacționează corpul.
Sarea și zahărul
Zahărul afectează flora bacteriană, de aceea se recomandă să-l pui pe pauză, dacă observi că te balonezi mai des. În ceea ce privește sarea, aceasta are rolul ei în alimentație, însă e important să o consumi cu moderație. Iar dacă observi o legătură directă între balonare și sare, bineînțeles, elimin-o pentru o perioadă din alimentație.
O nouă conduită alimentară și vei scăpa de balonare
Indiferent de vârstă, niciodată nu este prea târziu să-ți corectezi conduita alimentară. Asta înseamnă să ții cont de următoarele aspecte, foarte importante în tratarea balonării. În primul rând, acordă meselor importanța și timpul cuvenite, oricât de ocupată ai fi: stai la masă, așezată, fără alte surse de distragere a atenției, precum telefonul sau televizorul, mestecă încet și încearcă să vorbești cât mai puțin în timpul mesei.
În felul acesta, vei evita să înghiți o cantitate mare de aer, odată cu mâncarea. Din același motiv, evită să bei apă sau suc cu paiul și, la fel de important, nu bea direct din sticlă. De asemenea, încearcă să reduci dimensiunea porțiilor. Porțiile mari și mesele copioase pot avea drept consecință balonarea. Și, dacă știi că ai astfel de sensibilități, evită mestecatul gumei.
Remedii naturiste antibalonare
Pentru reechilibrarea florei bacteriene, consumă probiotice, întâlnite în iaurturi sau chefiruri. Probiotice vei găsi și în borșul proaspăt, de casă. Adaugă-l în ciorbe, pentru a preveni balonarea. Și tot la capitolul floră bacteriană, utile pentru reechilibrarea acesteia sunt plantele cu frunze verzi.
Eficiente în evitarea și tratarea balonării sunt și ceaiurile de mușețel, mentă și coriandru. Și, nu în ultimul rând, pătrunjelul: mestecă 3-4 fire de pătrunjel dacă te confrunți cu un episod de balonare și vei vedea, în cel mult o oră, efectele benefice. Anasonul este, și el, util. Consumă-l ca ceai sau drept condiment adăugat în mâncăruri, pentru că relaxează musculatura tubului digestiv.
Extractul din muguri de Nuc
„Recomand o combinție de extracte gemoterapice de rozmarin, arțar și frasin, cu efect de drenaj al vezicii bilare, astfel încât secreția biliară să ajungă la timp în fluxul digestiv și să asigure o bună digerare a alimentelor. Se administrează o dată pe zi, dimineața, 2 ml, diluați în puțină apă.
De asemenea, extractul din muguri de nuc va completa tratamentul gemoterapic, administrat înainte de masa de prânz și seara, câte 2 ml. Are efect puternic asupra intestinului, antiinflamator, dar și antiparazitar, fiind recomandat în disbioze și parazitoze intestinale. Folosiți-le cu toată încrederea, căci efectele nu vor întârzia să se instaleze”, explică, pentru libertateapentrufemei.ro, dr. Simona Nițu, Președintele Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie (www.gemoterapie.ro).
Uleiul din nucă de cocos
Are multiple întrebuințări, atât cosmetice, cât și medicale. Înainte de orice însă, este important să optezi pentru o variantă de ulei obținut prin presare la rece, adică extra-virgin. Este un excelent remediu antirid, ajută la menținerea densității osoase, dar și la sănătatea cardiovasculară.
Se spune că, folosit cu regularitate, ajută la albirea, fără riscuri, a dinților. În plus, când ești răcit, aplică ulei de cocos, cam cât o boabă de linte în fiecare nară, apoi presează ușor nările, pentru a curăța și igieniza căile respiratorii. Și asta pentru că uleiul de cocos este un bun antibacterian.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳𝐚̆-𝐭𝐞𝐥𝐚𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 – https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.
Citește și: Ce mănânci după Paște să reduci balonarea! Top 10 alimente sănătoase
Citește și: 18 remedii naturale care te ajută să scapi de balonare
Citește și: Simptome care însoțesc balonarea. Ai grijă, pot ascunde boli grave!