Mătreața este o problemă jenantă, dar și deranjantă. Scalpul care te mănâncă te face să te scarpini, iar acest obicei produce și mai multă mătreață. Află cum scapi de mătreață prin metode naturale.

Cum scapi de mătreață prin metode naturale: Spală-te regulat pe cap

În sezonul rece, avem tendința să ne spălăm mai rar pe cap decât vara. Totuși, scalpul murdar și părul nespălat pot agrava problema mătreții și pot provoca și mai multe mâncărimi.

Nu îl spăla nici prea des, pentru că vei usca pielea scalpului – ceea ce va duce, din nou, la formarea mătreții. Ideal este să te speli pe cap de două-trei ori pe săptămână. Nu uita să utilizezi un șampon potrivit, cu o formulă de hidratare pentru scalp uscat sau special pentru păr gras, în funcție de problemele pe care le ai.

Cel mai bine ar fi să te speli cu apă călduță, nu fierbinte. Apa fierbinte poate cauza și mai multă uscăciune a scalpului.

Cum îți speli părul corect? 5 pași simpli pentru un păr strălucitor

Cum scapi de mătreață prin metode naturale: Periază-te zilnic

Părul ciufulit nu doar că arată rău, ci contribuie la producerea mătreții. Perierea sau pieptănarea lui este necesară pentru a preveni sau a înlătura mătreața din păr.

În același timp, perierea activează circulația în zona scalpului, un lucru importantă dacă vrei un păr fără mătreață.

Asigură-te că pieptănul sau peria sunt curate. Dacă nu, curăță-le cu apă caldă. Nu le împrumuta nimănui, nici chiar persoanelor foarte apropiate.

Mituri despre păr de care nu trebuie să mai ții cont!

Cum scapi de mătreață prin metode naturale: Masează-ți scalpul cu ulei

Masarea părului și a scalpului cu ulei călduț este cel mai bun mod de a preveni mătreața. Acest procedeu este bun și pentru păr uscat și pentru păr gras.

Uleiul hidratează scalpul uscat. Totodată, ajută la controlarea producției excesive de sebuum în cazul părului gras. Atunci când scalpul e uscat (iar condițiile de iarnă îl fac să fie mai uscat ca de obicei) corpul produce mai mult sebuum pentru a compensa.

Încălzește trei-patru linguri de ulei de măsline extravirgin, de cocos sau de migdale. Poți adăuga în el câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai. Aplică uleiul la rădăcina firului de păr. Masează scalpul cu buricele degetelor timp de 5-10 minute. Lasă să acționeze timp de o oră. Spală-te pe cap cu șampon. Repetă acest procedeu de două-trei ori pe săptămână și vei scăpa de mătreață.

Află cum prepari acasă un tratament pentru păr cu ulei de floarea-soarelui!

Cum scapi de mătreață prin metode naturale: Clătește-te cu decoct de liliac indian (Azadirachta indica)

Liliacul indian are proprietăți antifunge și antibacteriene. De aceea, ajută la tratarea și la prevenirea mătreții. În plus, poate trata eficient probleme ale scalpului cum sunt acneea, mâncărimile și căderea excesivă a părului.

Fierbe o mână de frunze de liliac indian în cinci căni de apă timp de 7 minute. Lasă să se răcească și strecoară. După șamponare, folosește acest decoct pentru a limpezi părul. Repetă acest procedeu de două-trei ori pe săptămână.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com