De-a lungul timpului, verzei i s-au descoperit numeroase efecte benefice, devenind recunoscută ca adevărat medicament natural recomandat în diverse afecțiuni, mai ales în cele ale stomacului.
Concentrat de vitamine
Unul dintre motive este conținutul complex în săruri minerale, vitaminele A, B1, B2, C, PP și, mai nou, în vitamina U. Aceasta din urmă a fost supranumită „factorul antiulceros” și reprezintă principala substanță activă care calmează durerile gastrice. Totodată, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Standford (SUA) a venit să reconfirme calitățile excepțio-nale ale acestei legume, aparent banale. Dintr-un grup de 65 de pacienți care sufereau de ulcer gastric, 62 dintre ei s-au vindecat după numai trei săptămâni de tratament cu suc proaspăt de varză albă. Cura este recomandată atât în cazul ulcerului gastric, cât și al gastritelor hiperacide. Este foarte important să fie urmate atât tratamentul, cât și regimul alimentar recomandate de medic, deoarece, afecțiunile netratate se pot agrava. Ulcerul gastric poate duce chiar la cancer. De aceea, terapiile naturiste și adoptarea unui stil de viață echilibrat, preîntâmpină acutizarea.
Cum urmezi „tratamentul” pentru ulcer?
Prepară un suc proaspăt de varză albă, prin presare sau prin stoarcere. Regimul presupune să bei zilnic, timp de mai multe luni, un pahar de suc, obținut dintr-o varză de mărime medie. Cantitatea obținută o împarți în trei părți și consumi câte un pahar între mesele principale.
8 trucuri prin care îți protejezi stomacul
Nu sări peste cele trei mese principale. Mănâncă la ore fixe pentru ca organismul tău să aibă un anumit ritm alimentar.
- Încearcă să ai o alimentație echilibrată, în care să incluzi legume și fructe, dar nici nu exagera cu acestea.
- Evită gustările ușoare și dese ce cresc aciditatea gastrică, și mestecă alimentele foarte bine, pentru a ușura procesul de digestie.
- Temperatura alimentelor trebuie să fie potrivită.
- Ferește-te de prăjeli. Alege preparate înăbușite, fierte sau la grătar.
- Evită alcoolul, cafeaua, carnea grasă sau sărată, brânzeturile fermentate, laptele bătut, untura, slănina, maioneza, dulciurile concentrate, usturoiul, ceapa, ardeiul iute, fructele acre, nucile, alunele, condimentele iuți (piper, hrean, muștar etc.).
- Bea apă plată și, în general, băuturi necarbogazoase.
- Ia cina cu patru ore înainte de culcare.
Sursa foto: thinkstock.com