Trebuie să spunem de la început că transpirația este un proces natural și binefăcător organismului pentru că ajută la menținerea unei temperaturi constante pentru ca organele interne să funcționeze corect. De aceea, atunci când este cald, prin transpirație temperatura corpului scade. Uneori, ceea ce numești transpirație excesivă este doar un fenomen normal, dată fiind temperatura pe care ești nevoită să o suporți.

Transpirație, fenomen natural

Dar transpirația apare și atunci când facem efort fizic, când avem emoții sau este provocată de bufeurile din menopauză. Există totuși și transpirația excesivă (hiperhidroza), care poate duce la un grad ridicat de disconfort: mirosuri neplăcute, haine “lipicioase” și aspect neplăcut. Poate fi determinată de fumat, anumite medicamente (antidepresive, antiinflamatorii sau cele destinate reglării tensiunii arteriale), cofeină, alcool, mâncare picantă. Cu mirosul este o altă poveste. Acesta este provocat de bacteriile aflate pe corpul tău și apare atunci când transpiri. De aceea, una dintre măsurile principale de stopare a lui este igiena impecabilă – spălarea în fiecare zi și schimbarea hainelor. Ar fi bine ca acestea din urmă să fie din fibre naturale (bumbac, in, cânepă). Evită și culorile închise care atrag razele solare: poartă haine albe sau deschise la culoare.

Alternative la deodorant

Pentru că împiedică dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor, bicarbonatul de sodiu mai poate fi soluția salvatoare pentru mirosurile neplăcute. Amestecă-l cu puțină apă până se formează o pastă pe care o poți aplica direct la subraț sau pe picioare. Ai mai putea adăuga o linguriță de bicarbonat în mașina de spălat pentru a scăpa de mirosul impregnat în haine. Mai poți presăra praf de bicarbonat în încălțări. Piatra de alaun este un antiperspirant nautural. Este un mineral care se găsește în mine sau în zăcăminte de suprafață. Conține săruri de potasiu, care ajută la alcalinizarea pielii și la scăparea de mirosul neplăcut. Piatra se umezește sau se aplică pe pielea umedă. Este un antiseptic și cicatrizant natural și poate fi folosită și după epilat. Mai poți apela la deodorantele naturale care se găsesc în magazinele naturiste. Acestea conțin de obicei uleiuri volatile aromate, cum ar fi cele de levănțică, busuioc, salvie, cimbru. Trebuie să știi totuși că dacă ai o zi în care știi că vei transpira din greu, ar trebui să apelezi totuși la un deodorant clasic sau să îl iei la tine și, după ce te-ai spălat la subraț, să-l mai aplici încă o dată pe la amiază.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Salvie și frunze de nuc

”Datorită compoziţiei complexe a uleiului esenţial şi a celorlalte substanţe active pe care le conțin, extractele de frunze de salvie sunt foarte utile împotriva hiperhidrozei (transpiraţie excesivă) – o poate reduce cu 50 %. Se face o infuzie dintr-o linguriță de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Nu se va utiliza în timpul sarcinii. Frunzele de nuc sunt și ele de folos. Se vor folosi extern, se face un decoct din 80-100 g la un litru de apă, care se adaugă în apa de baie.”

 

Sursa foto: Stefan Schmitz / flickr.com