Cireșele, vișinele, căpșunele sau frăguțele sunt parcă făcute să îți dea necesarul de vitamine și energie. Au și calități depurative importante, ajută la regenerarea ficatului, dar au și bune efecte în migrene.

Cireșele și vișinele, detoxifiante

Cireşele şi vişinele au multe caracteristici comune. Conțin până la 90% apă. Mai ales vișinele pot fi consumate fără probleme de către diabetici. Ambele fructe sunt bogate în natriu, potasiu, calciu, fier, conțin cantități însemnate de vitamina A și în mai mică măsură vitaminele B1, B2, B3 și C. Uşor acide, sunt un adjuvant utilizat în colitele de fermentaţie. De asemenea, provoacă scăderea tensiunii arteriale. Au efect laxativ și sunt recomandate și în obezitate. Au acțiune diuretică și ajută organismul să se purifice de substanțele pe care nu le poate asimila. Sunt recomandate mai ales în afecțiuni renale, inclusiv litiază, în gută, reumatism, atrite și ateroscleroză. Mai sunt indicate în în hepatite cronice sau sechele provocate de hepatită, deoarece ajută la regenerarea ficatului. Îndeosebi cireșele sunt sedative și tonice pentru sistemul nervos.

Cure împotriva obezității

Se consumă ca atare și este indicat să se facă anumite cure în artrite și obezitate. Se consumă o anumită cantitate zilnic (200-400 g), pe toată durata sezonului sau mai bine se rezervă o zi în care se mănâncă doar cireșe. În hepatite se recomandă mai ales sucul proaspăt stors. În afara sezonului se poate face infuzie dintr-o lingură cireșe uscate la o cană cu apă. Și codițele de cireșe au proprietăți diuretice. Două lingurițe de codițe uscate se fierb la foc mic timp de 10 minute, după care se mai lasă 20 de minute la infuzat. Decoctul astfel preparat se bea între mese în trei-patru reprize. Extern, pulpa de cireșe zdrobită se aplică pe frunte sub formă de comprese împotriva durerilor de cap și a migrenelor.

Capșunele, recomandate în reumatism

Căpşunele au o compoziţie chimică şi proprietăţi medicinale asemănătoare cu frăguţele de pădure. Ele conțin circa 89% apă și importante cantități de săruri de potasiu și în măsură mai mică fosfor, sodiu, calciu și fier. Au vitamina C în cantitate 60-80 mg %. Mai conțin vitaminele A, B1, B2 și fructoză, ceea ce le face indicate și pentru diabetici. Sunt foarte bune diuretice și ajută la eliminarea acidului uric din corp. De aceea, sunt recomandate în afecțiuni renale, artrite, reumatism și mai ales în gută. Au o bună influență în tratamentul eczemelor și al altor afecțiuni dermatologice. Au multiple efecte benefice asupra tractului digestiv: laxativ ușor, elimină oxiurile și ameliorează starea de sănătate în afecțiuni hepatice și pietre la bilă. Proprietățile hipotensive le fac să fie de folos și în caz de ateroscleroză. În plus, ajută la eliminarea excesului de colesterol.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Tonic și remineralizant

Datorită valorii nutritive mari și a bogăției de săruri minerale, mai ales de fier, căpșunele sunt recomandate persoanelor anemice sau foarte slăbite, ca tonic și remineralizant. Chiar și diabeticii pot mânca până la 300 g zilnic, cu mențiunea să întrebe mai întâi nutriționistul. Cei care nu suferă de această afecțiune ar putea face cure cu unul până la două kilograme pe zi timp de una sau două săptămâni. Un astfel de tratament este recomandat mai ales celor care suferă de constipație cronică, reumatism articular, gută sau nefrite, litiază urinară şi biliară. Ceilalți pot urma cure cu 300-500 g de fragi sau căpșune pe zi, care se vor consuma mai ales dimineața pe stomacul gol. Frunzele de fragi și cele de căpșune sunt un foarte bun antidiareic și diuretic. Au și prorpietăți dezinfectante ale căilor urinare. Se utilizează sub formă de infuzie din una-două lingurițe de frunze uscate și mărunțite la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.