Află care sunt primele plante de primăvară care te pot ajuta să-ți menții sănătatea. Folosește-le și tu pentru a menține sănătatea familiei tale. Astfel, vei obține sănătate cu ajutorul primelor plante de primăvară.

Citește și: Sănătoasă cu ajutorul plantelor, indiferent de anotimp

Sănătate cu ajutorul primelor plante de primăvară: mugurii

Mugurii de plop negru sunt de ajutor în alergii respiratorii și cutanate. Calmează simtpomele gripei și ale infecțiilor respiratorii (febră, rinită). Ameliorează inflamțațiile locale și generale, mai ales la nivelul articulațiilor. Îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar. Mugurii de măceș sunt și ei indicați în alergii, inflamații, tratarea simptomelor guturaiului. Sunt utili în rinofaringite, dar și în artroze, migrene, stări de epuizare generală. Sunt și un bun vitaminizant, indicat copiilor în perioada de creștere și pentru prevenirea otitelor, amigdalitelor sau traheobronșitelor. Mugurii de coacăz negru au o influență pozitivă asupra glandelor suprarenale. Susțin organismul în situații de stres, oboseală și astenie psiho-fizică.

Cum folosești mugurii

Mugurii de plante se recoltează primăvara devreme. Dintre primii care apar sunt mugurii de măceș, coacăz și plop negru. Poți prepara o tinctură din 10 g de muguri la 100 ml de alcool de 50°-70° care se lasă la macerat timp de opt zile. După aceea, se filtreză și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Se iau 20-25 de picături de două ori pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu o săptămână pauză. Mai poți folosi tincturile din comerț, acreditate de Ministerul sănătății.

Sănătate cu ajutorul primelor plante de primăvară: Măcrișul iepurelui, vitaminizant

Frunzele proaspete sau uscate de măcriș au o cantitate mare de vitamina C. Au efect astringent, diuretic, emenagog, expectorant și febrifug Stimulează digestia. Ca vitaminizant, se folosesc proaspete în salate. Se culeg frunzele înainte de înflorire. Pentru febră se folosește un decoct dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Extern, frunzele sunt zdrobite și aplicate local în abcese și infecții cutanate. Au și un efect astringent asupra rănilor. Atunci când este folosită intern, se recomandă o anumită prudență datorită conținutului de acid oxalic al frunzelor. În cantități mari, pot avea efecte negative. Măcrișul este contraindicat celor care suferă de gastrită, de calculi biliari sau renali.

Sănătate cu ajutorul primelor plante de primăvară: Ochiul-boului combate guturaiul

Părăluțele sunt o floare modestă care se mai numește și ochiul-boului sau bănuței. Au acțiune tonică, expectorantă și astringentă. Planta este indicată în caz de tuse, artrită, anemie, reumatism, boli ale ficatului și rinichilor, dureri de cap, diaree. Se mai folosește în combaterea guturaiului, în combinație cu splinuță sau podbal. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată infuzată timp de 10 minute într-o cană cu apă clocotită. Se beau trei-patru căni pe zi.

Citește și: Ceaiuri din mărar și pătrunjel. La ce folosesc și cum le prepari

Sănătate cu ajutorul primelor plante de primăvară: Păpădia, energizant

Dr. farmacist Ovidiu BojorPăpădia are numeroase efecte benefice asupra organismului. Are calități tonice-amare și este foarte bogată în potasiu. În plus, substanțele pe care le conține au proprietatea de stimulare a secreției biliare și de a facilita eliminarea ei. Se poate face salată din întreaga plantă. Se poate amesteca cu alte verdețuri de sezon. Tulpinile au un gust ușor amărui ca al andivelor și trebuie mestecate bine. Este important să fie culeasă din locuri curate, pe cât posibil nepoluate și nefrecventate de animale. O cură de două săptămâni face să treacă astenia de primăvară sau ameliorează simptomele depresiei sezoniere. În plus, stimulează sistemul imunitar,” scrie acad. dr. farm. Ovidiu Bojor.

 

Sănătate cu ajutorul primelor plante de primăvară: Violete pentru răceală

Delicatele violete, care se mai numesc și toporași, au numeroase utilizări în medicina tradițională. Planta conține acid salicilic, care este utilizat pentru a face aspirină. Ca urmare, este eficientă în tratamentul durerilor de cap, migrenei și al insomniei. Are efect antiinflamator, diaforetic, diuretic, emolient, expectorant și laxativ. Este administrată intern în tratamentul bronșitei, tusei, astmului sau problemelor tractului digestiv. Extern, este utilizată în gargară pentru a trata infecțiile gurii și ale gâtului. Florile sunt utilizate în tratamentul problemelor biliare și pulmonare. Din petale se poate face sirop pentru copii. Uleiul esențial din flori este utilizat în aromaterapie în tratamentul afecțiunilor bronșice, epuizării și al afecțiunilor cutanate. Din frunze se poate face salată, iar florile sunt folosite pentru a da aromă budincilor și prăjiturilor, dar și pentru a le decora. Mai poți face un ceai din frunze și flori: două-trei lingurițe de plantă la o cană cu apă.

Sursa foto: 123rf.com