Salvia officinalis ajută la buna funcționare a bilei, ficatului și la eliminarea gazelor intestinale. Combate transpirația excesivă (o reduce cu 50%). Este ușor astringentă și antibacterienă.

Salvia, numeroase întrebuințări ca plantă medicinală

Previne și afecțiunile cardiovasculare, îmbunătățește sănătatea orală și crește capacitatea de memorare. Intern, este indicată în indigestie. În combinație cu alte plante, este folosită în afecțiuni hepato-biliare. Dacă îți place gustul o poți adăuga în mâncare, pe post de condiment. Mai poți prepara un ceai delicios dintr-o lingură de frunze prosapete de salvie (sau o linguriță de frunze uscate) la o cană cu apă. Se infuzează timp de 5 minute, apoi se strecoară. Adaugă miere și lămâie. Se beau două-trei căni pe zi. Este contraindicată în sarcină.

Cum utilizezi salvia pentru uz extern

Extern, salvia este recomandată în stări inflamatorii ale mucoasei, stomatite, gingivite, faringite, inflamații sau leziuni provocate de proteze. Se face gargară din infuzia concentrată de salvie sau se folosește la spălat (pentru transpirația excesivă). Infuzia concentrată de salvie se prepară din două linguriţe de frunze la 100 ml apă.

Sursa foto: flickr.com