Dr farmacit Ovidiu Bojor explică faptul că ”efectele analgezice şi antipiretice (de reducere a febrei) erau cunoscute încă din Antichitate. De aceea, în bătrâni, se foloseau frunzele şi coaja ei împotriva frigurilor. Se utilizează şi azi în numeroase afecţiuni: răceli, gripe, rinite, reumatism, gută, hemoroizi, varice, afte bucale, menstruație dureroasă, diaree. Mai are efect sedativ, vasodilatator, opreşte secreţia lactică la înţărcare. Se recomandă și ca sedativ, în insomnii”. Ea este precursorul aspirinei, așa-numita aspirină naturală. Mai poți bea ceai de soc în loc de aspirină.

Citește și: Ce efecte au aspirina şi algocalminul?

Cum folosești salcia, aspirina naturală, pentru a te trata

”Pentru a prepara un ceai de salcie se face un decoct din două linguriţe de coajă mărunţită în 200 ml de apă. Se fierbe la foc mic timp de 20-30 de minute. Se strecoară şi se iau trei-patru linguri pe zi.

Se mai poate face un pulbere din coajă mărunţită şi uscată, dată prin râşniţa de cafea până se obţine un praf fin. Acesta se poate pune pe rănile sângerânde, pentru a grăbi vindecarea lor. Dacă îţi curge sânge din nas poţi să pui în nări puţin praf din scoarţă de salcie şi hemoragia se va opri. Pulberea de salcie se poate administra și intern. Se ia câte o jumătate de linguriță, de trei ori pe zi”, recomandă dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și: Ce face pentru organism aspirina? Iată în câte feluri te ajută

Cum prepari  și administrezi tinctura de salcie

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Pentru prepararea unei tincturi, se pun trei linguriţe de coajă mărunţită în 250 ml alcool alimentar de 70º. Se ţine într-un recipient transparent așezat la soare timp de 15 zile, după care se strecoară și se depozitează în sticluțe închise la culoare, ferite de lumină și căldură. Se iau câte 10-20 de picături diluate în apă, atunci când este nevoie, împotriva durerilor. Tratamentele interne cu ceai, pulbere sau tinctură de salcie se iau numai după ce ai mâncat. Pentru reumatism, hemoroizi sau varice se pun comprese sau se fac băi din decoct de scoarţă de salcie (șase linguriţe la 500 ml de apă, timp de 15-20 de minute). Nu prezintă contraindicații, decât la persoanele sensibile la aspirină.”

 

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com