Salata de verdețuri îți aduce vindecarea, acest lucru îl știau și vechii greci. În mitologia lor, se spune că ”zeul Apollo a afirmat că dacă guliile merită greutatea lor în plumb, iar sfeclele greutatea lor în argint, ridichile ar merita desigur greutatea lor în aur”, amintește dr. farmacist Ovidiu Bojor. În plus, ”Herodot arată că sclavilor care clădeau piramidele li se dădea să mănânce usturoi şi ridichi pentru a rezista la munca grea și la îmbolnăviri”.

Salata de verdețuri îți aduce vindecarea – Ridichile combat pietrele la rinichi

Ridichile ”stimulează apetitul și digestia”, spune specialistul care observă că în Evul mediu, se folosea pentru „eliminarea din viscere a tumorilor maligne” şi ca antidot în otrăviri. Mai era folosită pentru proprietăţile diuretice şi de combatere a pietrelor la rinichi și vezica urinară. Ultimele calități menționate sunt confirmate științific și folosite și în prezent. Protejează ficatul și bila, fiind indicate celor care suferă de insuficienţă hepatică, colecistită şi alte afecţiuni hepatice. Mai sunt recomandate celor care au așa-numitul ”stomac leneș” și celor care suferă de aerofagie.

Află cum să prepari și o delicioasă salată de fasole verde cu susan (foarte sănătoasă și ea)

Salata de verdețuri îți aduce vindecarea – Ceapa verde previne cancerul

Ceapa verde conține numeroși antioxidanți care previn degradarea celulelor de către radicalii liberi. Reduce riscul de cancer. Determină scăderea colesterolului și scade probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare. Sulful prezent în ceapă îi dă și gustul special, dar și previne afecțiunile inimii și duce la scăderea valorii glicemiei. În plus, datorită vitaminelor C și K pe care le conține, ceapa verde menține densitatea osoasă. Are proprietăți antivirale și antibacteriene. De aceea, este folosită pentru a trata infecțiile, mai ales răceala și gripa. Are și efect de protejare a vederii.

Salata de verdețuri îți aduce vindecarea – Usturoiul verde stimulează imunitatea

Usturoiul verde dă și el un impuls sistemului imunitar. Conține și el un compus al sulfului care îi dă mirosul și gustul specific. Nu te feri de el. Tocmai acesta este cel care stimulează celulele care apară organismul de boli. Are și efecte antibacteriene și antiinflamatorii care pot ajuta la vindecarea infecțiilor existente, inclusiv a celor gastrointestinale. Este bogat în fier și poate trata sau preveni anemia. Ajută la buna funcționare a inimii pentru că ține în frâu nivelul colesterolului.

Salata de verdețuri îți aduce vindecarea – Salata verde te ajută să dormi bine

”Salata verde este un excelent aperitiv. Favorizează digestia şi este, totodată, uşor laxativă. Ea calmează inflamaţiile dureroase ale ficatului, vezicii biliare şi intestinelor. Are acțiune antispastică şi calmantă. Salata este indicată în palpitaţii, tuse spasmodică. Este și uşor hipnotică, anafrodiziacă, hipoglicemiantă şi laxativă. Proprietăţile diuretice sunt completate de cele privind eliminarea masivă a uraţilor. De aceea, este recomandată în nefrită, litiază urică, gută şi artrită. De asemenea, favorizează reglarea ciclului menstrual. Se consumă ca atare. Ar trebui să fie folosită abundent la masa de seară pentru că favorizează instalarea unui somn liniștit. Combate constipația, provocând evacuarea bolului intestinal în dimineața următoare.”

Citește și: Su Jok, o procedură simplă, dar ciudată îți aduce vindecarea

Sursa foto: 123rf.com