Anul acesta, primăvara a venit mai repede. De aceea, putem beneficia deja de calitățile vindecătoare ale urzicilor. Află care sunt cele mai eficiente rețete de leacuri cu urzici.

Urzica este unul dintre cele mai eficiente și mai accesibile leacuri oferite de natură, așa că profită și tu de „super-oferta” de primăvară. Garantat îți vei regăsi energia pierdută în perioada de iarnă. Puține sunt plantele care „se pot lăuda” cu atâtea virtuți terapeutice câte are urzica. Unde mai pui că se găsește pe toate drumurile… Datorită vitaminelor și mineralelor conținute, aceasta este folo-
sită ca aliment, precum și ca plantă medicinală în cure pentru regenerarea organismului. Prepară și tu aceste rețete de leacuri cu urzici.

Rețete de leacuri cu urzici. Suc proaspăt

Pune în vasul mixerului 100 g urzici bine spălate și 150 ml apă. Omogenizează și stoarce prin tifon amestecul obținut. Pentru tratarea afecțiunilor hepato-biliare, a celor intestinale și a anemiei, ia 120 ml pe zi din acest suc. În caz de hemoroizi, ia câte 100-150 ml pe zi, timp de 21 de zile.

Rețete de leacuri cu urzici. Pulbere

Macină cât mai fin cu rășnița electrică de cafea rădăcinile și partea aeriană a urzicii. Depozitează pulberea astfel obținută în recipiente închise ermetic, în locuri întunecoase și reci. Trebuie s-o consumi într-o lună. Dacă lași pulberea mai multă vreme, nu mai este eficientă. Ia câte o linguriță de patru ori pe zi, timp de două luni, pentru a trata alergiile și câte o linguriță de șase ori pe zi, în caz de rinită acută. Dacă vrei să reiei cura, fă acest lucru doar după trei săptămâni de pauză.

Rețete de leacuri cu urzici. Tinctură

Într-un borcan cu filet pune 20 de linguri de pulbere de urzică, peste care adaugă 400 ml alcool de 60° . Închide borcanul ermetic și lasă la macerat timp de 12 zile. Filtrează tinctura obținută și pune-o în sticluțe închise la culoare. Ia câte 30 picături, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă, pentru următoarele afecțiuni: gastrită, afecțiuni circulatorii, reumatism, gută, obezitate, urticarie, psoriazis, vaginită și ulcer duodenal. De asemenea, o poți folosi și în caz de surmenaj fizic și intelectual, precum și în curele de primăvară.

Citește și: Tratamente naturale pentru hemoroizi. Scapă de hemoroizi prin metode naturale

Rețete de leacuri cu urzici. Infuzie

Adaugă două lingurițe de frunze uscate de urzică la 200 ml de apă fierbinte, lasă acoperit timp de 10-15 minute, după care filtrează. Bea trei ceaiuri pe zi înainte de masă în cazul următoarelor probleme de sănătate: alopecie, bronșită, sângerări nazale, varice, dismenoree, abcese, arsuri, constipație și dureri de picioare.

Rețete de leacuri cu urzici. Elixirul tinereții cu semințe de urzică

Semințele de urzică se foloseau în Evul Mediu ca tonifiant? Cu ele se prepara un foarte apreciat remediu antiîmbătrânire. Obții „elixirul tinereții” astfel: lasă la macerat timp de șapte zile 50 g semințe de urzică într-un litru de vin roșu. Din această licoare, ia câte o linguriță înainte de masă. Este un excelent energizant.

Iti recomandam si aceste retete cu urzici delicioase. Merita sa le incerci!

Sursa foto: 123rf.com