Tratamentul implică introducerea substanțelor vindecătoare în căile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor. Cel mai mare avantaj al acestei terapii este că utilizează doze mai mici de substanțe medicamentoase. Totodată, poți folosi leacuri preparate în casă. Efectele benefice vor fi mari, iar cele negative puține. Atenție, însă, acestea din urmă nu lipsesc cu desăvârșire. Persoanele alergice și femeile însărcinate ar trebui să ceară sfatul medicului dacă vor să le folosească.

Rețete de aerosoli. Metode de aplicare

În medicina alopată se folosesc nebulizatoare, dispozitive de inhalare cu pudră uscată sau dispozitive de inhalare presurizate cu doze determinate. Totodată, acasă poți face inhalații sau poți pune preparatele în lampa de aromaterapie sau în difuzorul de uleiuri esențiale. Pentru a face inhalații, toarnă apă clocotită într-un recipient, adaugă ierburi aromate sau uleiuri esențiale și inspiră adânc. Poți acoperi capul cu un prosop. În așa fel va fi mai eficient. Iată câteva rețete de aerosoli care se pot prepara acasă!

Aerosoli cu ghimbir

Taie în bucăți mici aproximativ 3 cm de rădăcină proaspătă de ghimbir. Fierbe-le în 250 ml de apă timp de două minute. Fă inhalații cu acest ceai. Dacă nu ai ghimbir proaspăt disponibil, folosește două lingurițe de pudră de ghimbir.

Aerosoli cu usturoi

Zdrobește într-un castron doi sau trei căței de usturoi și adaugă o linguriță de oțet de mere. Se toarnă peste ele o jumătate de litru de apă clocotită și apoi se pot face inhalațiile.

Aerosoli cu eucalipt

Pune o lingură de frunze de eucalipt, o lingură de cimbru și una de muguri de pin în jumătate de litru de apă clocotită. Poți folosi pentru inhalații și uleiuri esențiale, dacă nu ai plantele.

Inhalații binefăcătoare

Inhalatoarele cu abur cald (nebulizatoarele) pot fi cumpărate de la farmacie și utilizate pentru a inhala apele termale (cele mai potrivite sunt cele de sulf și apa de mare sau soluția salină), uleiuri esențiale precum lavandă, eucalipt și helichrysum (acțiune antialergică și dezinfectantă), propolis (acțiune antibacteriană), lămâie, mușețel și bicarbonat (acțiune antiseptică și calmantă). Aerosolul cu ser fiziologic este, de asemenea, indicat datorită funcției sale de curățare și hidratare.

Masaje faciale

Masajele faciale cu uleiuri aromate te ajută să inhalezi aerosoli care deblochează congestiile nazale. Poți folosi uleiul de arbore de ceai, care are acțiune antiseptică. Amestecă două-trei picături de ulei esențial într-o lingură de ulei de masă (de măsline, de floarea-soarelui, de in etc.). Masează energic în zona din jurul nasului, a ganglionilor timp de 30 de secunde. Evită zona ochilor.

Băi și dușuri

Vaporii fierbinți ajută la descongestionarea nasului. Dimineața, poți fac un duș fierbinte. Poți pune uleiuri esențiale pe pereții dușului. Seara, înainte de culcare, bucură-te de o baie în care adaugi câteva picături de uleiuri esențiale: lavandă (proprietăți antiinflamatoare și relaxante), fructe de ienupăr, smirnă și rozmarin. ”Extractele şi uleiul esenţial din jneapăn în cantități mici au efecte antiinflamatoare şi antiseptice ale căilor respiratorii şi ale căilor urinare.

Se recomandă în bronșită, traheite, traheo-laringite. Unele fracţiuni din uleiul esenţial intră în compoziţia unor produse fitorapeutice pentru inhalare. Se vor utiliza conform prospectului. O inhalaţie utilă în bronşitele cronice se poate obține din 2,5 ml ulei esențial de jneapăn, 2,5 ml ulei esențial de brad şi 0,5 ml ulei esenţial de fenicul.

Din aceste trei uleiuri se pot pune 2-3 picături din fiecare într-un vaporizator de ceramică”, recomandă, în scrierile sale, regretatul acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor. Atenție, uleiurile de ienupăr și rozmarin sunt contraindicate în sarcină și alăptare.

Sfaturile regretatului fitoterapeut Ovidiu Bojor. Plante medicinale indicate

Academicianul Ovidiu Bojor, fondatorul fitoterapiei moderne în România și cel mai mare promotor al plantelor medicinale din România, nota: ”Datorită componentelor din uleiul esenţial de brad, acesta stimulează secrețiile mucoaselor. Este utilizat în special ca expectorant. Principalele acţiuni sunt: analgezic, expectorant, antitusiv, stimulant, tonic şi revulsiv. Se recomandă inhalaţii cu ulei esenţial sub formă de aerosoli.

În plus, poți pune în apa din baie crenguțe de brad în combinaţie cu alte plante aromatice (cimbru, sovârv, muşeţel, flori de tei). 300 g amestec de plante se infuzează în cinci litri de apă fierbinte care se pune în cada de baie. Apa din cadă trebuie să fie la temperatură de 37-40 grade Celsius.

Nu trebuie să stai mai mult de 10-15 minute. Băile fiebinți sunt contraindicate în febră, boli cardiovasculare și sarcină. Florile de mușețel se recomandă pentru acţiunea antispastică, antiiflamatoare, anestezică şi antiseptică. Sub formă de inhalaţii, se recomandă în inflamaţiile şi iritaţiile tractului respirator. Pentru tratamentul extern, se folosește o infuzie din trei-patru linguri la o jumătate de litru de apă”.

Citește și: A murit academicianul Ovidiu Bojor, inventatorul fitoterapiei moderne în România

Citește și: Terapii alternative pentru imunitate: aerosoli salini, oxigenoterapie, gimnastică respiratorie