Există câteva probleme care cauzează retenția de lichide, cele mai multe nefiind grave. Multe femei o experimentează în sarcină sau înainte de menstră. Oamenii care nu sunt activi fizic mai multe ore, cum ar fi cei care călătoresc cu avionul, dar și cei care au o slujbă sedentară și nu se ridică de la birou cu orele, pot acumula prea multe fluide. Însă poate fi și un semn că rinichii sau inima cedează. De aceea, ar trebui să mergi la medic pentru a vedea care este cauza în cazul tău.

Remedii naturale pentru retenția de apă

Medicii vor prescrie, de obicei, diuretice pentru ca organismul să scape excesul de lichide. Dar, odată cu ele, se vor elimina din corp și unele minerale importante. Ar trebui să-ți întrebi doctorul curant ce este mai bine în cazul tău. Atunci când nu există altă soluție și afecțiunea este gravă, trebuie să urmezi neapărat tratamentul alopat, la care poți să adaugi și câteva leacuri pentru retenția de apă din organism. Însă când este doar o mică neplăcere care nu are drept cauză o boală gravă, poți apela la remedii simple și la o schimbare a dietei. Nu mai consuma decât maxim un gram de sare pe zi și fă în fiecare zi o plimbare lungă. De exemplu, ai putea coborî din autobuz cu trei-patru stații înainte de destinație atunci când vii de la serviciu.

Coada-calului, diuretică

Preparatele pe bază de extracte din coada-calului au acţiune diuretică, datorită conţinutului în potasiu, flavonoizi şi saponozide”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Prepară un decoct din două linguri de plantă la un litru de apă. Fierbe 5 minute, după care lasă acoperit timp de 10 minute. Ceaiul se strecoară și se bea călduț. Poți bea una-două căni pe zi timp de o lună. Faci pauză o lună, după care poți relua tratamentul. Este contraindicat gravidelor și femeilor care alăptează, diabeticilor, celor cu probleme gastrice, insuficiență cardiacă sau renală, tensiune arterială mică. Nu bea ceai de coada-calului dacă iei antiinflamatoare, asprirină, diuretice sau laxative.

Ceapa și prazul, utile pentru cardiaci

Farmacistul recomandă ceapa și prazul în retenția de lichide, pentru proprietăţile lor diuretice: ”duc la eliminarea masivă a ionului de sodiu – efect util pentru suferinzii cardiaci și renali. Diminuează retenţia generală de apă în ţesuturi. Ajută și la eliminarea acidului uric şi a uraţilor”. Acestea se consumă ca atare sau în mâncăruri – preferabil salate pentru a nu fi prelucrate termic. Oricum, ar fi bine să eviți prăjelile. Se mai poate face decoct concentrat din ceapă (trei cepe mari la un litru de apă) sau praz (trei fire de praz la un litru de apă – prazul fiert poate fi preparat pentru mâncare). Se beau trei căni pe zi, dimineață, la prânz și seara, după masă.

Păpădia elimina apa în exces din organism

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Preparatele pe bază de păpădie au un conţinut ridicat în săruri de potasiu. Acţionează ca diuretic şi dau rezultate bune în retenţia de lichide. Din planta întreagă, frunze şi rădăcini, se prepară o infuzie din 2 lingunţe la o cană cu apă din care se beau două căni pe zi. Se prepară şi sub formă de decoct concentrat prin fierberea timp de 10 minute a două linguriţe plantă la o cana cu apă. Se va lua câte o lingură la un interval de patru ore. În prezent, există numeroase produse fitoterapeutice pe bază de păpădie, acestea se vor folosi conform indicațiilor din prospect. Ține cont de faptul că sunt contraindicate celor care au microcalculi ai colecistului și ulcer peptic. Respectând dozele indicate, nu prezintă alte contraindicaţii.”

Citește și:

Cum te anunță rinichii când suferă

Așa scapi de sindromul premenstrual

Sursa foto: 123rf.com