Atunci când suferi de răgușeală, trebuie să te ferești de frig și chiar un repaus vocal este potrivit. În plus, leacul bunicii, celebrul șodou, nu ar trebui să-ți lipsească. Încălzește o cană de lapte și amestecă lichidul cu un gălbenuș crud și miere. Nu tuturor li se pare delicios, dar e foarte eficient. Untul adăugat în ceai face și el ca vocea să-ți revină. Folosește și următoarele remedii pentru răgușeală recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și: Cum tratezi natural simptomele afecțiunilor respiratorii

Remedii pentru răgușeală: Mugurii de plop

„Mugurii de plop au o compoziție chimică foarte complexă și au efect antibacterian, antiseptic și antiinfl amator”, spune dr. far macist Ovidiu Bojor. De aceea, sunt recomandați în laringite. Sunt foarte efi cienți sub for mă de preparate gemoterapice. Aces tea se cumpără de la far ma cie sau de la magazinul cu pro duse naturale și le vei uti li za conform indicațiilor din pros pect. Dar poți folosi și planta sub formă de infuzie sau decoct (o lin gură de muguri la o cană cu apă). Se beau douătrei căni pe zi.

Remedii pentru răgușeală: Lichenul de piatră

Este o plantă care are numeroase aplicații în medicina na turistă pentru că are capacitatea de a elimina numeroși microbi, virusuri și bacterii. Este un excelent tratament în cazul infl amației căilor respiratorii, în special în faringite, laringite sau bronșite. Se poate face decoct dintr-o lingură de plan tă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi îndulcite cu mie re. Infuzia se prepară din una-două lingurițe la o cană cu apă și se bea în cursul unei zile.

Remedii pentru răgușeală: Semințe de gutuie

Semințele de gutuie, puternic emoliente, sunt indicate ca remediu în caz de tuse, răgușeală și bronșită. Pentru bolile aparatului respirator, se prepară o infuzie din semințe: o linguriță la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Se mai poate face macerat la rece dintr-o lingură de semințe la o cană cu apă. Se lasă la înmuiat timp de douăpatru ore, apoi se strecoară și se bea îndulcit cu miere.

 

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Remedii pentru răgușeală: Nalba mare

Recomand nalba mare în inflamațiile căilor respiratorii. Se prepară o infuzie din flori și frunze dintr-o lingură la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi îndulcite cu miere. Rădăcinile curățate (o lingură) se lasă la macerat două ore într-o cană cu apă. Se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se strecoară și se bea încet în timpul unei zile. Dar cel mai bine pentru răgușeală va fi și dacă vei mesteca bucăți din rădăcină de nalbă mare. Se procedează ca la guma de mestecat. Part ea lemnoasă nu se înghite, se aruncă după folosire. Pentru gargară, se prepară o infuzie din două linguri de flori, frunze sau rădăcini la o jumătate de litru de apă. Nu prezintă contraindicații, nici măcar în sarcină sau alăptare. O singură avertizare: absorbția altor medicamente luate simultan poate fi întârziată.”

Citește și:

 

Sursa foto: shutterstock