Siropul de arțar are un conținut ridicat de calciu, potasiu, fier, magneziu și zinc. Este sănătos cu condiția să fie consumat cu prudență, pentru că și zaharurile naturale pot dăuna, în exces. Bineînțeles, este contraindicat diabeticilor. Frunzele de arțar sunt indicate în reumatism. Sunt folosite ca adjuvant în inflamaţii articulare, reumatism, oboseală oculară, înţepături de insecte.

Frunzele de arțar, în tratamentul reumatismului

Pentru uz intern, se fierbe la foc mic o mână de frunze într-un litru de vin, timp de 30 minute. Se stecoară, se pune în sticlă și se completează cu vin până la un litru. Se consumă câte o lingură de trei ori pe zi, având efecte foarte bune și în afecţiuni ale ficatului. Extern, frunzele se folosesc sub formă de cataplasme – strivite și aplicate direct pe locul dureros. Au efect de calmare a crizelor de gută.

Cum prepari siropul și ceaiul de arțar

Pe când siropul de arțar are un efect ușor laxativ, decoctul din fructe de arțar este indicat în tratarea diareei. Dacă vrei să preapri sirop (este considerat a fi cel mai sănătos îndulcitor natural) ar trebui să extragi primăvara seva crestând scoarța și colectând-o cu ajutorul unui jgheab. Este clară, aproape ca apa și are un conținut scăzut de glucide 2-3 %. Se fierbe la foc mic până capătă consistență de sirop și devine mai dulce. Pentru ceaiul din fructe de arțar se dau în clocot o linguriță de fructe la o cană cu apă (250 ml de apă), după care se lasă 45 de minute la infuzat. Se beau câte 50 ml înainte cu 20 de minute înainte de masă, de maxim 5 ori pe zi. Acest decoct este eficient și tratamentul bolilor acute și cronice ale aparatului respirator, afecțiunilor renale și al herpesului.

Sursa foto: 123rf.com / Elena Elisseeva