Cauzele sinuzitei pot fi răceala sau gripa, dar și o alergie, un dezechilibru bacterian, un virus sau o reacție la substanțe toxice, cum ar fi poluarea sau fumul de țigară. Poate fi favorizată și de o deviație de sept. Odată cu înlăturarea cauzelor, poți gestiona simptomele cu ajutorul acestor Remedii naturale pentru sinuzită.

Dacă pare că nu mai scapi de sinuzită orice ai face, ar fi bine să mergi la medicul O.R.L. pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat. Cel mai important este să bei suficiente lichide pentru a te hidrata și a ajuta la subțierea mucusului. Consumă multe ceaiuri din plante medicinale, apă sau sucuri naturale din legume. Pe lângă folosirea unor remedii naturale pentru sinuzită, evită băuturile care conțin cofeină sau teină, zahăr și alcool.

Citește și: Polipii nazali. Ce remedii naturiste te pot ajuta acasă

Remedii naturale pentru sinuzită: Echilibrează-ți flora intestinală

Bacteriile „bune” întrețin flora intestinală. Aproximativ 80% din sistemul imunitar este în intestin, iar trilioanele de bacterii ”bune” care alcătuiesc flora intestinală reglează sistemul imunitar și întrețin sănătatea. Atunci când această comunitate este deranjată sau compromisă, aceasta poate ajunge rapid la dezechilibru. Poate duce și la inflamație cronică. Una dintre modalitățile prin care aceasta se poate manifesta este o infecție a sinusurilor. Consumă alimente fermentate în mod natural: varza acră, murăturile, lactatele fermentate (laptele acru, chefirul, iaurtul), kimchi si kombucha.

Remedii naturale pentru sinuzită: Ia antivirale naturale

Cei care suferă în mod regulat de infecții ale sinusului au un sistem imunitar slăbit. Ei sunt nu doar mai susceptibili la infecții bacteriene, dar și la infecțiile virale, care sunt mai frecvente. Poți folosi în dieta ta alimente și plante naturale cu efect antiviral: ulei de oregano, miere, usturoi. Ia suplimente alimentare care conțin frunze de măsline, astragalus, zinc și vitamina C.

Remedii naturale pentru sinuzită: Folosește inhalațiile și vaporizatoarele

Umiditatea aerului este absolut necesară pentru sănătatea sinusurilor. Dacă aerul din încăperea în care stai este prea uscat, folosește un vaporizator. În plus, inhalațiile ajută la calmarea inflamației și la relaxarea pasajelor nazale. Astfel, vei putea respira mult mai ușor. Adaugă într-un castron sau într-o oală cu apă fierbinte câteva picături ulei esențial de eucalipt, cimbru sau rozmarin. Poți face și ceai concentrat din aceste plante. Au proprietăți antimicrobiene și antifungice și contribuie la reducerea inflamației membranelor mucoase. Ține capul deasupra oalei și acoperă-l cu un prosop. Închide ochii și respiră adânc. După inhalație, nu te expune la frig timp de două ore.

Citește și: 9 remedii naturiste pentru sinuzită. Remedii homemade

Remedii naturale pentru sinuzită: Busuiocul luptă cu infecțiile

Uleiul esențial de bucuioc are acţiune expectorantă, febrifugă și profilactică în boli infecţioase. Datorită compoziţiei foarte bogate a uleiului volatil pe care-l conţine, planta se recomandă în tulburări gastro-intestinale şi în tulburări ale căilor respiratorii. Poate fi folosit sub formă de aerosoli, în bronşite, tuse, otalgii şi sinuzite. Funcționează ca stimulant al sistemului imunitar și este de ajutor în guturai, gripă și alte boli infecţioase. Este deosebit de eficient în sinuzită. Se utilizează uleiul volatil, sub formă de inhalaţii, frecţii, unguente. Pentru uz intern, se prepară o infuzie dintr-o lingură de frunze şi flori la 250 ml de apă. Se bea câte o cană după mesele principale. Este coutraindicat în timpul sarcinii. Uleiul esențial este iritant al pielii în cantităţi mari,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com