Află care sunt remediile naturale periculoase și ai grijă de sănătatea ta. Foarte mulți dintre noi folosim remedii naturale și bine facem. Multe probleme de sănătate, cum ar fi durerile musculare, un sistem imunitar slăbit, insomnia și anxietatea, pot fi ameliorate cu ajutorul tratamentelor alternative.

Trebuie să ținem cont că și acestea pot avea efecte negative. În plus, anumite plante – recomandate de oameni care nu sunt specialiști – nu ar trebui consumate. Pe scurt, există remedii naturale periculoase sau altele care, luate în doză prea mare sau fără a ține cont de interacțiunea cu alte tratamente, pot deveni periculoase.

Interacțiunea cu medicamente alopate

Există și o altă dificultate. Terapiile alternative interacționează cu medicamentele alopate pe care le luăm. Timp de secole, societățile tradiționale care le foloseau nu au avut această problemă, dar noi trebuie să ținem cont de ea. În timp ce plantele îți pot îmbunătăți semnificativ sănătatea, anumite combinații de tratamente pot avea efecte nocive. Printre cele mai cunoscute remedii naturale periculoase este mărul-lupului.

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor au descoperit recent că aproximativ 5% dintre persoanele care iau pe termen lung un supliment alimentar din Aristolochia (mărul-lupului), folosită în mod tradițional pentru creșterea poftei sexuale, creșterea funcției imune și reglarea menstruației, dezvoltă efecte secundare grave: cancer la rinichi, ficat și vezică.

Remedii naturale periculoase: Kava kava

Kava kava a fost folosită de polinezieni pentru proprietățile sale hipnotice și calmante de secole. Lumea occidentală a văzut că această plantă are proprietatea de a atenua stresul, anxietatea și insomnia în anii ’90. Un studiu din 2007 publicat în American Family Physician a recomandat utilizarea pe termen scurt pentru tulburări de anxietate moderate. Adesea, este consumată ca băutură stimulantă, în loc de cafea. Pe măsură ce popularitatea plantei  a crescut, au apărut și dovezi ale efectelor negative ale consumului excesiv de kava kava asupra ficatului. Astfel, Canada și câteva țări europene (nu și România) au interzis suplimentul la începutul anilor 2000.

Extractul de ceai verde

Ceaiul verde este unul dintre cele mai bune băuturi pentru sănătatea ta. În cea mai mare parte, antioxidanții pe care îi conține te ajută reduci riscul de boli de inimă, obezitate, diabet și cancer. Popularitatea extractului de ceai verde în suplimentele alimentare pentru slăbit a crescut în ultimii ani. Colegiul American de Gastroenterologie a lansat un avertisment în 2014 prin care se spunea că, atunci când suplimentul alimentar este luat la o doză mare, poate fi toxic și poate provoca insuficiență hepatică. Planta poate fi, de asemenea, periculoasă atunci când este combinată cu anumite medicamente, cum ar fi amfetaminele sau anumite medicamente prescrise (antidepresivele MAOI și antibioticele chinolone). Acestea interacționează cu cofeina naturală din extract și cresc tensiunea arterială. Mai pot provoca nervozitate și dureri de cap.

Sunătoarea, interacțiune cu medicamente alopate

Sunătoarea nu este unul din acele remedii naturale periculoase. Este un antidepresiv natural extrem de eficient. Totuși, planta care provoacă fericirea este, de asemenea, bine-cunoscută pentru reducerea eficacității anumitor medicamente. Mai mult de 70% din toate medicamentele sunt potențial afectate de sunătoare într-un fel sau altul.

Femeile care folosesc sunătoare și iau și contraceptive orale raportează o creștere a sângerărilor neregulate și o incidență mare a sarcinilor neplanificate. În plus, un studiu australian a constatat că tratamentul pe termen lung cu sunătoare poate provoca, uneori, efecte secundare similare cu cele observate la persoanele care iau Prozac: anxietate, atacuri de panică, amețeli, greață și creșteri ale tensiunii arteriale.                                             

Remedii naturale periculoase. Terapii mortale

”Mărul-lupului (Aristolochia clematitis) a fost folosit în trecut pentru acțiunea lui imunostimulantă și de reglare a menstruației. Cercetările recente nu mai recomandă substanţele active din această plantă, deoarece s-a constatat că au acţiune carcinogenă, adică favorizează dezvoltarea celulelor canceroase. Nu se mai recomandă nici extern, nici sub formă de clisme. S-au semnalat numeroase intoxicări cu preparate din Aristolochia. Totuși, sunt încă recomandate de impostori în „vindecarea tuturor formelor de cancer”, scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Vâscul, remediu natural controversat

O altă plantă controversată este vâscul. ”Produsele pe bază de vâsc au acţiune hipotensivă imediată şi de durată. Totuși, pot scădea frecvența cardiacă sub limita normală. Din vâsc au fost izolate şi fracțiuni cardio-toxice care produc leziuni la nivelul inimii. Pentru a obţine preparate lipsite de acţiune toxică sunt necesare prelucrări specifice industriei fitofarmaceutice.

Dr. farmacist Ovidiu BojorÎn ceea ce priveşte acţiunea antitumorală atribuită Vâscului, experimentările în această direcție au demonstrat că s-au obţinut unele rezultate pozitive. Se folosesc injecţii intravenoase combinate cu injecţii intratumorale, în tumori externe inoperabile, în alte cazuri postoperatorii sau după iradiere. Din cauza posibilelor efecte negative grave, atât obţinute din vâsc se vor utiliza numai sub supraveghere medicală,” adaugă specialistul.