Psoriazisul este boală de piele, cauzată de creșterea în exces a celulelor epiteliale. Rezultatul sunt niște leziuni nu doar inestetice, ci și neplăcute. Afecțiunea se poate declanşa în urma contactului cu anumite substanţe alergenice, inclusiv din alimentele ingerate. Pe de altă parte, este o boală care poate avea şi componentă genetică, transmisibilă de la o generaţie la alta. În acest caz, este mai greu de tratat. Erupțiile apar mai des pe fondul stresului.

Reechilibrarea sistemului imunitar

”Tratamentele homeopate si apifitoterapeutice nu pot rezolva problema genetică (dacă ea există), însă, cu ajutorul lor, se poate induce o remisie a bolii pe termen lung sau chiar o vindecare”, spune dr. Cristina Pavel, specialist în Medicină de familie, cu competente in apifitoterapie, homeopatie, acupunctura, aromaterapie, Vicepreședinte al Societății Române de Apiterapie. ”Terapiile alternative au ca ţintă reechilibrarea sistemului imunitar, care este perturbat în această boală. Este obligatorie detoxifierea organismului (cu alegerea unei diete specifice fiecărui pacient, stabilită de medic) şi revenirea la un stil de viata și muncă sănătos”, specifică medicul.

Alimente interzise:

  • carne, produse lactate, alcool, zahăr alb rafinat.

Alimente recomandate:

  • legume și fructe proaspete, lichide din belșug (apă, limondă înduclită cu miere, ceaiuri din plante, sucuri de legume, sucuri de fructe proaspăt preparate)
  • produsele stupului.

Cură la mare sau Techirghiol

Canicula și caldura uscată pot declanșa pusee acute ale bolii, fiind recomandate pentru tratare băile în apă de mare sau băi în apă sulfuroasă”, recomandă specialistul. ”Expunerea la soare, în special la razele ultraviolete de dimineaţă, se poate dovedi foarte benefică în această boală, la fel ca şi aplicaţiile locale cu nămol, mai ales dacă sunt afectate şi articulaţiile”. Este necesar și să se renunțe la fumat.

Terapii anti-stres

Stresul contribuie mult la declanșarea puseurilor bolii. Pentru aceasta se recomandă ceaiuri sau extracte din valeriană, passiflora, isop, mușețel, tei, rodiola. Atenție, unele dintre ele pot da stări de somnolență și nu trebuie ingerate înainte de a te urca la volan. Ar fi bine să apelezi și la psihoterapie, pentru a găsi sursa frământărilor și a învăța tehnici de gestionare corectă a presiunii din exterior. Te vor ajuta și plimbările în aer liber și respirațiile profunde, care au un efect calmant.

Produse apicole și aloe vera

dr Pavel Cristina

Dr. Cristina Pavel, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Produsele apicole dau rezultate excelente în tratamentul psoriazisului. Mierea poate fi și un bun înlocuitor al zahărului, contraindicat în această problemă. Mierea mai poate fi consumată împreună cu polen. Lăptișorul de matcă în stare crudă are efecte majore în atenuarea bolii. Se iau una-două linguriţe dimineaţa, pe stomacul gol. Se mai ia tinctura de propolis amestecată în puțină apă (câte o linguriţă zilnic). Dacă alegi să consumi propolis crud, acesta se mestecă bine. Propolisul ajută la reglarea sistemului imunitar. Dozele mici de venin de albine aplicate în punctele de acupunctură pot ajuta la reglarea răspunsului imun perturbat şi la curăţarea pielii. Mai recomand creme din miere, ulei de măsline, ceară de albine. Pe leziuni se mai poate pune suc din aloe vera. Ajută la calmarea inflamației și a crustelor”.

Sursa foto: 123rf.com