Calculii biliari, numiți popular pietre la fiere, sunt o afecțiune digestivă des întâlnită. Din fericire, există remedii naturale pentru pietre la colecist. Nu uita că regimul alimentar este și el foarte important.

Remedii naturale pentru pietre la colecist. Fragul de pădure

Frunzele de frag de pădure au influențe benefice asupra aparatului digestiv”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Are efect ”laxativ, este indicat și în afecţiuni hepatice, inclusiv în litiaza biliară. Se prepară sub formă de infuzie: o lingură de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Pentru a obține un ceai aromat se amestecă frunzele cu frăguțe uscate. Frunzele se pot utiliza și în amestec cu alte plante, cum ar fi florile de bujori de munte.

Remedii naturale pentru pietre la colecist. Iarba-mare, antiinflamator hepatic

Iarba-mare se recomandă pentru proprietăţile antiinflamtoare în congestii hepatice, în colecistite, în litiaza biliară şi renală etc. Se prepară un decoct dintr-o lingură de rădăcină mărunţită la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Deşi rădăcina de iarbă-mare şi preparatele obţinute din această specie nu prezintă efecte sedundare dacă sunt folosite în dozele indicate, în cantităţi mari pot provoca efecte nedorite care se manifestă printr-o stare de agitație, iar la doze mai mari prin paralizie bulbo-medulară. Deci, atenţie la dozare!

Citește și: Cât de ”păcătoasă” este criza de colecist! Simptome și complicații

Remedii naturale pentru pietre la colecist. Cicoarea favorizează evacuarea bilei

Dr. farmacist Ovidiu BojorDecocturile de rădăcină de cicoare şi andivele acţionează favorabil în litiaza biliară. Datorită substanţelor amare pe care le conțin, atât rădăcinile cât şi părţile aeriene ale plantei au proprietăţi eupeptic-amare (uşurează digestia) şi colagoge (favorizează evacuarea veziculei biliare). Se face un decoct din una sau două lingurițe de rădăcină sfarâmată de cicoare la o cană cu apă. Se fierbe timp de 10 minute. Se beau două-trei căni pe zi. Din rădăcini și părţile aeriene ale plantei se prepară o infuzie (două linguriţe de plantă la o cană cu apă). Andivele se prepară sub formă de salată cu lămâie. Nu prezintă contraindicații,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

 Sursa foto: 123rf.com