Infecțiile urechii sunt dureroase. Otita provoacă adesea febră și, dacă sunt lăsate netratate, pot progresa până la pierderea auzului și eventual o deteriorare permanentă a urechii. De aceea, este important să mergi la medic și să urmezi sfaturile lui. Totodată, poți apela și la remdii naturale pentru otită. Unele otite răspund mai bine la tratamentele alternative.

Există mai multe tipuri de otită, printre care și:

Otita medie

Otita externă

 

Remedii naturale pentru otită: Apa oxigenată, tratament simplu și ieftin

Poți trata otita simplu și ieftin cu apă oxigenată (peroxid de hidrogen / H2O2). Îl poți folosi de la primele semne ale bolii. Dacă i-l administrezi copilului tău, pune-l să stea în poala ta cu urechea infectată în sus. Folosind o pipetă, umple canalul urechii cu peroxid. Trage ușor de lobul urechii pentru a ajuta lichidul să ajungă până la ureche.

Trebuie să-l ții pentru că micuțul s-ar putea plânge că e prea rece sau că îl gâdilă. Mai poți încălzi ușor sticluța în mână, pentru a nu crea mai mult disconfort. Ajută-l să se relaxeze încurajându-i să respire adânc sau citind o carte în timp ce rămâne în aceeași poziție.

Apa oxigenată trebuie să acționeze în ureche timp de cinci până la zece minute. Apoi, fă-l să se întoarcă și lasă peroxidul să se scurgă pe un prosop. Repetă procedura de trei sau patru ori pe zi, timp de câteva zile. Peroxidul de hidrogen este atât de eficient, încât poate să nu mai fie nevoie de niciun alt tratament pentru o infecție ușoară a urechii.

Remedii naturale pentru otită: Uleiul de usturoi, antibiotic natural

Uleiul de măsline poate fi folosit pentru calmarea durerii asociate cu o infecție a urechii medii, fără perforație a timpanului. Dacă dorești tratezi o infecție a urechii cu un antibiotic natural, uleiul de usturoi este un remediu puternic. Poți achiziționa ulei de usturoi sau îl poți prepara acasă.

Amestecă un cățel de usturoi bio, tocat mărunt cu una-două linguri ulei de măsline extravirgin într-un vas mic de sticlă. Lasă la macerat timp de două până la patru ore, după care strecoară. Uleiul cald (nu fierbinte) este picurat ușor în canalul urechii (două-trei picături). Se pune o bucățică de vată în ureche. Se poate repeta procedeul de cel mult patru ori pe zi.

Remedii naturale pentru otită: Argint coloidal, antimicrobian

Argintul coloidal este un antibiotic natural. Procedeul de tratare a unei infecții a urechii cu argint coloidal este foarte similar cu folosirea apei oxigenate. Totuși, în loc să umpli canalul urechii cu lichid, trebuie să utilizezi doar două-trei picături. Folosirea argintului coloidal în ambele urechi va ajuta la prevenirea răspândirii infecției. Lasă argintul coloidal în ureche cât mai mult timp posibil (cel puțin 10 până la 15 minute) înainte de a-l lăsa să se scurgă.


Remedii naturale pentru otită: Uleiuri esențiale
calmante

Nu trebuie niciodată să pui uleiuri esențiale în canalul urechii. Cu toate acestea, le poți utiliza pentru a reduce durerea în caz de otită. Uleiul de lavandă poate fi aplicat în spatele lobului urechii. Masajul gâtului și al cefei cu uleiuri calmante poate fi de asemenea util. Alte uleiuri esențiale care funcționează cel mai bine în acest scop sunt cele de rozmarin și arbore de ceai (melaleuca). Pentru toate tipurile de otită ajută o compresă caldă sau rece. Cele două varinate pot fi alternate.

 

Remedii naturale pentru otită: Stimularea imunității

Dr. farmacist Ovidiu BojorTratamentul otitei ar trebui să conțină preparate antimicrobiene, antiinflamatoare și care să stimuleze sistemul imunitar și circulația limfatică. Sucul de lămâie este unul dintre cele mai bune remedii în otite datorită efectului antiseptic şi cicatrizant. De mai multe ori pe zi, se pun câteva picături de suc diluat în ureche (o parte apă, o parte suc de lămâie). Echinaceea stimulează imunitatea. Se poate folosi şi sub formă de ceai, comprimate, pulbere sau ca tinctură. Se administrează intern, conform indicațiilor de pe ambalaj. Pentru prevenirea recidivelor, poți face și o cură de trei săptămâni cu un ceai (infuzie dintr-una-două lingurițe de echinaceea uscată la o cană cu apă) de trei ori pe zi,scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com