Cataracta apare atunci când persoana vede ”ca prin ceață” și poate merge până la orbire. Este cea mai comună problemă de vedere a persoanelor de peste 45 de ani și principala cauză de orbire. În România, se fac annual 55.000 de operații pentru această problemă, dar se pare că ar fi necesar ca medicii români să opereze circa 80.000 de bolnavi pe an. Chiar dacă nu există încă dovezi științifice clare, sunt câteva remedii naturale care pot ajuta la prevenirea instalării afecțiunii sau pot reduce severitatea ei, dacă deja s-a instalat.

Argilă și picături

Argila conține numeroase minerale și este cunoscută pentru calitățile sale curative în numeroase probleme de sănătate – de la afecțiuni dermatologice și până la ulcer stomacal. Pacienții cu cataracta au observat că văd mai bine dacă aplică zilnic argilă pe pleoape. Amestecă argilă specială (cumpărată de la magazinele cu produse naturale) cu un strop de apă filtrată până devine ca o pastă. Unge pleoapele cu ea și stai așa timp de 10 minute. Clătește cu apă. Cineraria maritima este o plantă despre care se spune că ar ajuta la dizolvarea cataractei. Există picături de ochi special preparate care conțin extracte de cineraria și apă de mare. Nu te teme, sunt special preprate să nu usture ochii. Trebuie folosit timp de câteva luni pentru a avea un efect vizibil.

Remedii homeopate

Mai există remedii homeopate de folos în cataracta. Chiar în secolul al XIX-lea, oftalmologul homeopat dr. Ed Kondrot din SUA a publicat un studiu despre efectele homeopatiei asupra acestei afecțiuni. Din 295 de pacienți, 100 au fost tratați cu remedii homeopate. După trei luni, 58 % dintre participanții la studiu au raportat îmbunătățirea vederii. Remediile folosite au fost: Calcarea phosphoricum, Sepia și Causticum. Primul este indicat atunci când pacientul simte dureri de cap și de ochi sau o senzație de rigiditate a globului ocular. Sepia a fost recomandată celor care se plângeau de senzația de slăbiciune a ochilor și simptomele se înrăutățeau spre seară. Aceștia aveau și dureri, dar se simțeau mai bine în timpul zilei și când mâncau. Causticum are efecte bune asupra celor care au senzația de ”nisip în ochi”. Pentru a avea cele mai bune rezultate, tratamentul trebuie recomandat de un medic homeopat.

Citește și:

Remedii naturale pentru îmbunătățirea vederii

Atenție la glaucom! Este boala care îți fură vederea

Sursa foto: 123rf.com