Remediile ayurvedice indiene folosesc plantele locale pentru păstrarea stării de sănătate. Tibetanii se concentrează și pe tămăduirea sufletului, nu doar a trupului. În viziunea medicinei chineze, relația dintre plante și oameni este unică. Citește despre care sunt cele mai bune remedii naturale orientale pentru cele mai întâlnite afecțiuni și cum te poți bucura și tu de ele.
Citește și: Leacuri din Orientul Mijlociu. Aici a început fitoterapia
Energiile naturii sunt cele care susțin esența vieții și îi ajută pe oameni să-și mențină echilibrul care duce la sănătate. Remediile pot fi chiar alimentația însăși, plantele medicinale sau anumite procedee cum este acupunctura.
Remedii naturale orientale pentru cele mai întâlnite afecțiuni. Știința de a trăi mai mult
”Aflată neîndoielnic sub influența directă a filosofiei hinduse, medicina tradiţională indiană devine cunoscută sub numele de „ayurveda”, adică „ştiinţa de a trăi cât mai mult”. Medicina indiană era preocupată de maniera în care omul îşi trăia propria viaţă, cu scopul declarat de a o prelungi, de a-şi păstra sănătatea şi vitalitatea cât mai mult timp posibil”, explică dr. farmacist Ovidiu Bojor care punctează faptul că dieta joacă un rol important în prevenirea afecțiunilor. ”Cele mai multe dintre teoriile vedice afirmă că nu există dietă perfectă pentru toţi oamenii, fiind necesar ca alimentaţia să fie individualizată, în funcţie de necesităţile şi particularităţile fiecăruia”.
Citește și: Ce tip constituțional ai în sistemul Ayurveda
Remedii naturale orientale pentru cele mai întâlnite afecțiuni. Ghimbirul, pentru greață și răceli
Medicina orientală folosește foarte mult ghimbirul. Substanța principală pe care o conține este un puternic inhibitor al dezvoltării celulelor maligne. Studii medicale arată că este eficient în tratarea și prevenirea canerului mamar, ovarian, renal, de colon, de rect, de piele și de prostată. Ajută în numeroase alte afecțiuni: reumatice, gută, tromboză, dispepsie, balonare, diabet etc. Scade valoarea colesterolului și riscul de a face boli cardiovasculare. Totuși, cele mai cunoscute întrebuințări ale sale sunt pentru greață și răceli. Ajută și în cazul durerilor de cap. Include-l în alimentația ta adăugându-l în salate sau limonade. Poți prepara un decoct dintr-o bucată de un cm de rădăcină de ghimbir la o cană cu apă. Se adaugă miere și lămâie, după gust. Ghimbirul este contraindicat în caz de hiperaciditate gastrică.
Citește și: Remedii naturale de folos pentru diabetici recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor
Remedii naturale orientale pentru cele mai întâlnite afecțiuni. Untul ghee, pentru imunitate
Tibetanii prepară untul ghee, remediu pentru păstrarea sănătății inimii și a circulației sangvine. Totodată, acesta este un bun energizant și stimulator al sistemului imunitar. Îl poți prepara acasă folosind unt din comerț cu un procent de grăsime de 80-82 %. Se pune într-o oală cu fund dublu, la foc mediu spre mic. Când incepe să fiarbă, dai focul cât mai mic. După vreo 10 minute, se formează o spumă. Se ia cu o lingură de lemn și se pune de o parte. Se curăță bine lingura înainte de a o folosi din nou. Se repetă procedeul până vezi că nu se mai formează spumă (aproximativ 45 de minute). După aceea, îl iei de pe foc și îl lași să stea 10 minute. Îl stecori printr-o sită nouă peste care ai pus tifon într-un borcan. Se lasă partea care rămâne pe fundul oalei pentru că aceea e mai tulbure și va altera calitatea.
Remedii naturale orientale pentru cele mai întâlnite afecțiuni. Turmericul pentru reumatism
Turmericul este folosit de secole în medicina tradițională indiană și chineză. Conține curcumină, substanță care s-a dovedit a avea proprietăți anitiinflamatoare, antioxidante și antimicrobiene. Suprimă simptomele artritei reumatoide, artrozei, spondilozei și spondilitei. Protejează neuronii. Ca urmare, ameliorează simptomele sclerozei multiple și ale bolii Alzheimer. Stimulează secreția de bilă și evacuarea normală a acesteia. Protejează ficatul și sistemul digestiv. Accelerează vindecarea rănilor și a infecțiilor. Îmbunătățește digestia şi reface flora intestinală. Folosește-l drept condiment sau prepară ”laptele de turmeric”. Amestecă sucul de la o jumătate de lămâie cu o cană de apă călduță și un sfert de linguriță de turmeric. Amestecă bine și adaugă o linguriță de miere. Amestecă și în timp ce bei, pentru că turmericul se depune pe fundul cănii.
Remedii naturale orientale pentru cele mai întâlnite afecțiuni. Alimentație – medicament
”Nutriţionistii chinezi nu recomandă consumul de băuturi prea reci sau prea fierbinţi. Temperatura minimă nu trebuie să fie sub 10°C, iar cea maximă nu va depăşi valoarea de 40°C. Dietoterapia lor tradiţională ține seama în recomandările sale şi de particularităţile specifice fiecărui sex. Pierderile de vitamine, săruri minerale, microelemente (în special fier şi calciu) şi de enzime sunt mai mari la femeile în perioada fertilă decât la bărbaţi, din cauza menstruației.
Pentru femeile cu tendinţă spre anemie, sunt indicate alimentele bogate în fier, cum sunt ouăle, spanacul, ștevia, urzicile şi multe alte legume şi fructe. În perioada sarcinii şi alăptării se recomandă alimente bogate în calciu, fosfor, fier şi vitamina D, precum şi un aport mai subtanţial de proteine vegetale sau animale. În menopauză, este preferabil un regim cu foarte puține grăsimi și glucide, dar bogat în legume, fructe, seminţe și proteine de calitate. În acest mod se înlătură şi tendinţa spre obezitate,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Citește și:
- 9 remedii naturiste împotriva răcelii care te ajută să te faci bine mai repede
- Ce boli tratează terapia cu apă. O simplă baie te scapă de probleme
Sursa foto: 123rf.com