Fie că suntem contacți ai unui bolnav confirmat de coronavirus, fie că avem un test pozitiv, dar nu avem simptome severe și medicii consideră că putem sta acasă, vom sta izolați două săptămâni la domiciliu. Pe lângă alimente și consumabilele necesare, este bine să ai o rezervă de remedii naturale și suplimente alimentare la care poți apela la nevoie. Vezi lista noastră de remedii naturale de care ai nevoie în carantină:

Nutrienți necesari

”Organismul uman are nevoie de peste 50 de nutrienți pentru a putea funcționa normal, de o serie de aminoacizi și de o serie de vitamine, pe care nu le poate sintetiza singur. De asemenea, el are nevoie de o serie de elemente minerale și de oligoelemente, pe care nu le poate obține întotdeauna din alimentația curentă. Totodată, putem conta pe substanțe naturale care stimulează sistemul imunitar,” spune Acad. Prof. Dr. Adrian Restian.

Dulăpiorul cu plante

Acad. Prof. Dr. Adrian Restian recomandă ”plante cu efect de creșterea imunității, cu efect antiviral, antibacterian și efect antifungic. Iată ce ar trebui să conțină dulăpiorul cu remedii naturale de care ai nevoie în carantină:

 • Ghimbirul are proprietăți antiasmatice, eliberează plămânii de secreții. În plus, acționează ca antivomitiv, antigripal, adjuvant în indigestii. Ajută la scăderea temperaturii corpului. Este folosit în afecțiuni ale aparatului digestiv, reumatism, afecțiuni pulmonare, boli febrile, nevralgii.
 • Lemnul-dulce fluidizează secrețiile traheobronhice și faringiene. Are acțiune diuretică, antispasmodică, antiinflamatoare și antiulceroasă.
 • Frunzele de măslin sunt eficiente în cazul virozelor. Au efect pozitiv în cazul mai multor infecţii, printre care: viroze, laringită, herpes, infecţii ale pielii, pneumonie şi stomatită.
 • Echinaceea are efect imunomodulator.  
 • Drojdia cu seleniu organic este  hepatoprotectoare. Reface flora intestinală care este o componentă importantă a sistemului imunitar. Are proprietăţi remineralizante, vitaminizante, antitoxice, antianemice, tonice, antidepresive, de scădere a colesterolului şi hepatoprotectoare. Conține 16 aminoacizi (dintre care unii sunt esențiali, adică organismul are nevoie de ei, dar nu îi poate produce singur), toate vitaminele din  complexul de vitamine B, vitaminele D, H, E, enzime, minerale: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, seleniu și crom, proteine, lipide și glucide.
 • Fructele de soc au acțiune antivirală și antioxidantă puternică.

Citește și: Ceai de gălbenele. 5 afecțiuni pe care le tratează

Remedii naturale de care ai nevoie în carantină

 • Gălbenelele au multe proprietăți printre care cele mai importante sunt acțiunea antiinflamatorie, de vindecare rapidă a rănilor, antispastică, bactericidă, antivirală.
 • Usturoiul negru este recunoscut ca mijloc preventiv împotriva bolilor contagioase, dar și ca unul din cele mai eficiente antibiotice naturale. Inhibă calcifierile din vasele de sânge la pacienții cu colesterolul ridicat. Față de usturoiul obișnuit, usturoiul negru este mai bogat în Bacilus, care stimulează producția de enzime, accelerează reacțiile chimice din celule) și endofite – grup de bacterii și alte microorganisme care trăiesc și  în flora intestinală a oamenilor și care distrug agenții patogeni.
 • Astragalus – planta adaptogenă (ajută organismul să se adapteze la diverse provocări, să-și regleze procesele interne și să-și recapete echilibrul în situațiile stresante). Mai are acțiune antioxidantă, imunomodulatoare, antiinflamatoare, antivirală.
 • Gheara-mâței are efect antiinflamator, protector și stimulant al sistemului imunitar.
 • Cimbrul are acțiune tonică, antibacteriană, antivirală, antifungică, antiparazitară. Calmează durerile abdominale și favorizează eliminarea gazelor intestinale. Are și efect antialgic.
 • Propolisul stimulează factorii imunologici. Consumul intern de propolis are ca rezultat o creștere a rezistenței generale a organismului față de boală. Are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și anestezice.

Sursa foto: 123rf.com