Ar trebui să mergi la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat pentru mirosul corporal neplăcut. În plus, poți apela la remedii naturale pentru a nu mai fi stânjenită atunci când ești în societate.

Ce afecțiuni provoacă mirosul corporal neplăcut

Există numeroase afecțiuni care provoacă un miros corporal urât. Printre acestea se numără diabetul, afecțiunile plămânilor, stomacului sau ale ficatului, nivelul crescut de urină în sânge, paraziții intestinali, intoxicațiile cu fosfor sau cu cianură de potasiu. Uneori, și dieta are un cuvânt de spus. Dacă mănânci mult pește, asta s-ar putea simți în mirosul pe care îl emani. Chiar și dacă renunți la pâine și carbohidrați s-ar putea să remarci că ai un ”parfum” natural ciudat, nu prea plăcut – o combinație între fructe exotice și… lac de unghii.

Schimbarea stilului de viață

Uneori, trebuie doar să-ți schimbi obiceiurile pentru a scăpa de mirosul corporal urât.

  • Fă duș cel puțin o dată pe zi. Alege un săpun cu un ph ridicat sau neutru, preferabil din ingrediente naturale.
  • Șterge-te bine după baie. Umezeala întreține dezvoltarea bacteriilor.
  • Folosește haine din materiale naturale. Pune-le la spălat după prima purtare.
  • Nu purta pantofi foarte strâmți și evită să porți aceeași pereche în fiecare zi. În pantofi se pot dezvolta numeroase bacterii și ciuperci, care dau un miros urât. Vara alege să porți sandale.
  • Îndepărtează părul de la subțioară. Acesta este și el un teren propice pentru înmulțirea bacteriilor.
  • Încearcă să reduci stresul. Provoacă transpirație excesivă.
  • Evită mâncarea picantă. Curry, usturoiul, ardeiul iute și alte condimente cresc temperatura corporală.
  • Nu folosi deodorante care conțin clorură de aluminiu.

Echilibrează ph-ul corporal

Pentru a echilibra ph-ul corporal și a opri dezvoltarea bacteriilor, poți folosi hamamelis, sub formă de gel sau cremă care se aplică direct pe pielea curată. Mai te poți clăti cu apă de hamamelis sau poți prepara un ceai dintr-o lingură de frunze uscate de hamamelis la o cană cu apă. Acest ceai se poate aplica direct pe piele cu ajutorul unei bucăți de vată. Mai poți face gargară cu el împotriva respirației urât mirositoare.

Bicarbonat de sodiu, împotriva transpirației excesive

Dacă transpiri puternici, poți remedia această problemă cu ajutorul unui amestec de bicarbonat de sodiu și lămâie. Bicarbonatul oprește transpirația, dar ajută și la combaterea bacteriilor care dau mirosul corporal urât. De aceea, acționează ca un deodorant natural. Amestecă sucul de la o jumătate de lămâie cu o cantitate suficientă de bicarbonat de sodiu pentru a obține o pastă. Aplic-o la subraț și lasă să acționeze timp de 5-10 minute. Spală cu apă din abundență, după care fă o baie.

Extracte antibacteriene și antifungice pentru mirosul corporal neplăcut

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Datorită compoziției complexe a uleiului esențial de salvie și a celorlalte substanțe active prezente în această plantă, extractele din frunze de salvie sunt indicate împotriva hiperhidrozei (transpirație excesivă). Sunt ușor astringente și antibacteriene. Au acțiune fungistatică (opresc dezvoltarea micozelor). Prin consumarea ceaiului de salvie poți reduce transpirația excesivă cu 50 %. Se face o infuzie dintr-o linguriță de frunze de salvie la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Nu se folosește salvie în timpul sarcinii. Frunzele de nuc sunt recomandate și ele în combaterea transpirației și pentru a scăpa de mirosul corporal neplăcut. De data aceasta, sunt recomandate pentru uz extern. Se prepară un decoct din 80-100 g de frunze uscate la un litru de apă. Acesta se adaugă în cadă, în apa de baie.”

Sursa foto: shutterstock.com