Calităţile cimbrului sunt cunoscute încă din Antichitate. Vechii egipteni recomandau ceaiul de cimbru pentru fortifierea organismului, dar și pentru guturai și dureri în gât. Mireasma lui iute şi piperată este adesea legată de murăturile aromate pe care le pregăteau bunicile, toamna. Iar uleiul volatil din cimbru, numit timol, are puternice virtuți dezinfectante și combate inflamațiile și infecțiile căilor respiratorii.

Cimbrul este folosit deopotrivă drept condiment în bucătărie și remediu în medicina naturistă. Cimbrul terapeutic este Thymus vulgaris sau Cimbrul comun, o plantă care crește spontan în regiunea mediteraneeană.

Aroma lui este aspră şi înţepătoare și este bogat în ulei volatil. Din cimbrul comun au fost obținute mai multe soiuri hibride, cu un parfum mai blând şi mai plăcut, fiind apreciate în mod special drept condimente pentru preparatele din carne și brânză.    

Cimbrul, remediu pentru tuse, guturai și dureri în gât

Cimbrul medicinal este originar din zonele mediteraneene (Italia, Grecia, sudul Europei), are flori mici, roz, care se deschid de la mijlocul verii până toamna târziu. Cea mai bună perioadă pentru recoltarea lui este luna octombrie. Se rup doar tulpinile înflorite şi se pun la uscat.

Această plantă este considerată un adevărat antibiotic deoarece ajută organismul să distrugă bacteriile şi microbii şi este un remediu ideal pe timp de iarnă împotriva gripelor. Infuzia fierbinte de cimbru, făcută dintr-o linguriţă de plantă uscată la 100 ml de apă clocotită, calmează orice guturai și dureri în gât, tusea convulsivă şi bronşitele.

Dacă inflamaţia cedează mai greu, se recomandă şi pulberea de cimbru, din care se ia câte o linguriţă rasă de trei ori pe zi. Tratamentul se repetă timp de patru săptămâni.   

Uleiul esențial de cimbru indicat pentru astm şi reumatism

Uleiul volatil de cimbru, pe care îl poţi găsi în magazinele cu produse naturiste, este indicat pentru calmarea crizelor de astm, în ameliorarea infecţiilor respiratorii şi în pneumonie. Se administrează câte două picături de ulei de trei ori pe zi, în cure de 10 zile.

Pe gâtul inflamat sau pe piept poţi aplica şi comprese fierbinţi cu cimbru, pe care poţi adăuga câteva picături de ulei volatil.

Tot uleiul, dar luat cu miere, este un bun remediu pentru infecţiile renale şi urinare.

Cataplasmele şi băile fierbinţi din pulbere de cimbru atenuează durerile de articulaţii la persoanele care suferă de reumatism sau care au o circulaţie periferică deficitară. Pentru băi se recomandă cinci litri de infuzie la o cadă cu apă.

Precauţii legate de cimbru!

Remediile din cimbru sunt contraindicate persoanelor care suferă de colon iritabil, ulcer gastric sau hiperaciditate. Trebuie să respecţi întocmai dozele dacă foloseşti uleiul volatil, pentru că o doză mai mare poate genera convulsii, dureri abdominale şi vărsături.