Ai făcut indigestie, ai răcit sau te doare capul? Poți folosi leacuri la îndemână atunci când nu ai medicamente acasă. De aceea, este bine să știi ce remedii să ai în casă în zilele libere de Sărbători. Problemele minore de sănătate pot fi tratate cu succes cu remedii naturale. Totuși, dacă starea nu se ameliorează sau chiar se înrăutățește cu timpul, mergi la medic, chiar la urgență, dacă e cazul.

Citește și: Ceiaul de păpădie îmbunătățește digestia și detoxifică organismul

Ce remedii să ai în casă în zilele libere de Sărbători: Bicarbonat de sodiu combate arsurile gastrice

Oricine îl are prin casă, dar asigură-te că nu rămâi fără el după ce pregătești masa de Crăciun sau prăjiturile pentru Revelion. Bicarbonatul de sodiu tratează hiperaciditatea gastrică, arsurile stomacale și balonările. Majoritatea alimentelor pe bază de proteină animală sau cu un conținut ridicat de grăsimi produc aciditate. Aceasta provoacă un disconfort major, dureri abdominale și balonare. De aceea, după o masă copioasă sau dacă știi că ai frecvent aceste probleme, bea un pahar de apă cu bicarbonat (o linguriță plină cu bicarbonat de sodiu dizolvată într-un pahar cu apă).

Citește și: 7 utilizări pentru sănătate ale scorțișoarei

Ce remedii să ai în casă în zilele libere de Sărbători: Tarhon

Tarhonul este și el un ingredient pe care îl vei folosi probabil în delicioasele rețete pe care le vei găti, dar îl poți utiliza și ca leac. Este indicat celor care au probleme cu digestia sau au un ”ficat leneș”. Stimulează și apetitul. Frunzele de tarhon sunt, totodată, diuretice. De aceea sunt indicate în reumatism. Fluidifică secreţiile bronhice. Se consumă, ca atare, în salate sau mâncare. Mai poți prepara o infuzie dintr-o linguriță de frunze la o cană de apă. Se beau trei căni pe zi, după mesele principale.

Ce remedii să ai în casă în zilele libere de Sărbători: Busuioc

Nici busuiocul nu va lipsi din raftul de condimente, dar nici din trusa de leacuri. Ajută la tratarea guturaiului, a bronșitei acute și cronice, febrei, colicilor intestinale, balonărilor. Stimulează digestia. Este, totodată, un adevărat antiseptic intestinal, util în toxinfecții alimentare. Calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale. Are un efect bun în stări de neliniște și agitație, dureri de cap, migrene. Se poate consuma ca atare, proaspăt sau uscat, în mâncăruri și salate. Mai poți face o infuzie dintr-una sau două lingurițe de frunze uscate sau proaspete la o cană de apă). Ceaiul se poate utiliza extern sub formă de gargară în candidozele bucale sau pentru irigații și băi de șezut în cazul celor vaginale.

Citește și: Băuturi sănătoase și delicioase pentru Revelion. Bune și la bal, și la spital

Ce remedii să ai în casă în zilele libere de Sărbători: Cuișoare

Le vei folosi la prepararea prăjiturilor și a vinului fiert, dar pot fi utile și pentru a trata durerile de dinți. Pune puțin ulei de cuișoare pe o bucățică de vată și freacă cu el gingiile, dinții sau măselele dureroase. Mai poți mesteca pe partea pe care nu te doare cuișoare. Au efect anestezic. Chiar dacă durerea se potolește, tot va trebui să mergi la dentist pentru diagnostic și tratament după Sărbători. Uleiul de cuișoare are un excelent efect antiseptic și antiinflamator. De aceea, poate fi aplicat pe răni provocate de arsuri, pe vânătăi, bășici etc.

Citește și: Mătreața. Cum o elimini cu remedii naturiste

Ce remedii să ai în casă în zilele libere de Sărbători: Oțet de mere

Este necesar la prepararea salatei, dar și pentru stimularea digestiei în această perioadă în care stomacul este pus la grea încercare. Bea după masă un pahar de apă în care ai amestecat o lingură de oțet de mere. Poți îndulci cu miere. Acest tratament este eficient și împotriva durerilor de cap, dar este contraindicat celor care au ulcer sau hiperaciditate gastrică.

Citește și: Cum scapi de balonare și disconfort abdominal

Ce remedii să ai în casă în zilele libere de Sărbători: Măceș

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Pseudofructele de măceş conţin 0,20-0,80 g% vitamina C. Unele specii sau variaţii de cultură conţin 2-5 g % vitamina C. Mai sunt bogate în vitamina A şi au mici cantităţi de vitamina B1 şi B2, vitamina P şi K. Seminţele conţin vitamina E, ulei gras (cca 10%), ulei volatil, lecitină, zaharuri. Compoziţia chimică explică utilizarea principală a măceşelor ca un excelent tonic-vitaminizant, recomandat mai ales pentru convalescenţi şi copii, în cazurile de avitaminoze. În ce priveşte aparatul digestiv, măceşele sunt indicate în stările iritative ale intestinului (catar intestinal), în colite şi în afecţiuni hepatice. Achenele, popular „seminţele”, sunt un diuretic deosebit de eficace. Se face o infuzie sau un decoct scurt din două linguri de pulpă mărunţită la jumătate litru de apă. Se bea în cursul unei zile. Este foarte utilă asocierea cu fructe de cătină,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com