Pelinul, gust amar, dar taaare bun

Are acțiune antimicrobiană și antifungică, cu rezultate bune în tratarea stafilococului auriu și a candidei. Administrarea orală crește aciditatea stomacală. Se recomandă, în cantități moderate, în anorexii, în caz de digestie lentă și în inflamațiile cronice ale tubului digestiv, inclusiv în dispepsiile însoțite de constipație.

Contraindicații: în sarcină şi în afecţiuni nervoase. Utilizarea îndelungată a preparatelor pe bază de pelin (în special a băuturilor alcoolice) este foarte periculoasă pentru sistemul nervos.

Mod de administrare: se face infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, pe o perioadă de maximum trei zile. Se mai poate lua sub formă de tictură preparată din 10 g de plantă la 100 ml de alcool de 60-70º, prin macerare timp de opt zile. Se iau câte 15-20 de picături de trei ori pe zi, nu mai mult de 5 zile.

Rostopasca, efect similar cu al papaverinei

Este sedativă și are un efect similar cu al papaverinei. Extractele de rostopască au efect de stimulare a secreției biliare și favorizează evacuarea ei în duoden. Astfel, sunt recomandate în afecţiunile hepatice cronice şi în ciroză.

Contraindicații: Respectând dozele indicate, nu prezintă efecte secundare. Preparatele pe bază de rostopască se administrează cel mult șapte zile consecutiv, cu pauze de două săptămâni. Nu se administrează în faza acută a icterelor.

Mod de administrare: sub formă de infuzie, obţinută din două linguriţe plantă la o cană cu apă. Se bea treptat în cursul unei zile. Rostopasca intră în compoziția a numeroase ceaiuri medicinale şi în produse farmaceutice care se iau conform indicațiilor de pe prospect.

Sursa foto: Daniel Jolivet / flickr.com