„Am descoperit terapia Dien Chan citind o carte și am început să îmi fac singur acest tip de masaj”, mărturisește Paul Cărădan, adăugând că „rezultatele au fost peste așteptări. Așa că am hotărât să o aplic și pacienților mei. Am observat că îi relaxa foarte tare, ceea ce este foarte important. Nu poți face prea multe dacă paciantul este tensionat și stresat.”

Capul, „tabloul de comandă” al corpului

Această terapie a fost descoperită de Profesorul vietnamez Bui Quoc Chau și echipa sa de medici. Ei au găsit o corespondență între zona facială și corp. Astfel, exact ca în cazul reflexoterapiei picioarelor, diferitelor părți ale feței și capului le corespundeau anumite părți ale corpului. Prin masarea zonelor reflexogene se îmbunătățea și starea de sănătate a unui alt organ aflat în corespondență directă cu acea zonă. Bui Quoc Chau consideră chipul uman ca fiind „un tablou de comandă” de la care se pot acționa anumite puncte care influențează direct organe și diverse structuri anatomice, favorizând destinderea acestora.

Complementară cu medicina clasică

Reflexoterapia facială poate preveni anumite afecțiuni, dar are și efecte curative. Stimulează funcțiile principale ale corpului și reactivează sistemul imunitar. Bineînțeles că această metodă nu trebuie folosită pentru a înlocui tratamentele clasice în boli grave, dar se poate alătura acestora pentru a grăbi vindecarea și a înlătura efectele negative ale unor medicamente. Este foarte utilă în terapia durerii pentru că poți evita sau diminua cantitatea de analgezice de sinteză.

Indicații pentru reflexoterapia vietnameză:

– stres;

– oboseala cronică sau acută;

nervozitate;

– depresie nervoasă;

– dureri de cap;

– zgomote în urechi;

– stare de agitație;

– insomnii;

– pierderi de memorie;

– activarea creierului;

– sinuzită;

– nas înfundat;

– guturai;

– pierderea vocii;

– oboseala laringelui;

– torticolis;

– lumbago;

– pentru tonifiere generală;

– picioare grele;

– impotență.

Sursa foto: thinkstockphotos.com