Dacă apelezi la pulberi tămăduitoare din plante medicinale, nu vei regreta. În multe cazuri, acestea sunt mai eficiente decât ceaiurile. Se recomandă să se administreze, de obicei, sublingual. Se ține așa timp de trei până la 20 de minute, după care se înghite cu apă. Zona aceasta este puternic vascularizată, iar mucoasa este mai subțire. De aceea, substanțele benefice pot fi asimilate mai bine. Este indicat să se ia pulberile de plante pe stomacul gol. Aceasta este o recomandare generală, urmând să specificăm la fiecare plantă în parte dacă există alte indicații.

Pulberi tămăduitoare din plante medicinale. Osul-iepurelui, diuretic

Extractele obținute din rizom şi rădăcini de osul-iepurelui (Ononis spinosa) au acțiune diuretică. S-au obţinut efecte bune în artritele cronice, în stări alergice, în special în eczeme și prurit. Toate aceste efecte au fost atribuite acţiunii substanțelor active la nivelul glandei suprarenale. Osul-iepurelui este recomandat în insuficienţă cardiacă şi circulatorie, artrite cronice, stări alergice, colici renale, hipertrofie de prostată și copiilor cu debilitate fizică şi rahitism. Se prepară un decoct dintr-o lingură pulbere de rădăcină la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, în mai multe reprize.

Pulberi tămăduitoare din plante medicinale. Schinduful, hipoglicemiant

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Schinduful are acțiune hipocolesteromiantă si hipoglicemiantă. S-a constat, la oamenii sănătoşi, o reducere a glicemiei după consumul unui extract complet din seminţele plantei. La persoanele insulino-dependente, administrarea zilnică a 25 g pulbere de seminţe de schinduf a redus necesarul de insulină zilnică (de la 56 la 20 unităţi) dupa opt saptămâni. Tot clinic s-a constatat o reducere scmnificativă a colesterolului şi a trigliceridelor. În plus, fluidizează secrețiile bronhice, stimulează circulația sangvină și este uşor antiseptic. Preparatele pe bază de schinduf constituie un bun stimulent neuro-muscular. Au și proprietăţi afrodisiace. Se recomandă pulberea proaspăt măcinată, în cantitate de până la 10 g pe zi. Există şi capsule cu pulbere care se iau conform indicațiilor din prospect. Nu se cunosc contraindicații, dar nu se recomandă în timpul sarcinii,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com