Lucrul pe care cei din jur nu-l conştientizează este că o femeie însărcinată este preocupată de sarcină în timp ce are de făcut şi alte lucruri obişnuite la care se adăugă şi mersul greoi prin zăpadă, pericolul de alunecare, o posibilă răceală, etc. Iată 10 provocări pentru femeile însărcinate iarna. Dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie, îţi oferă cele mai bune sfaturi pentru a trece cu bine de acestea.

1. Provocări pentru femeile însărcinate iarna: Cizme prea strâmte

Deşi există anumite lucruri neplăcute dacă eşti însărcinată în timpul verii, unul dintre cele mai mari beneficii este posibilitatea de a purta o pereche de papuci sau sandale comode oriunde. Este mult mai uşor decât să îţi faci griji că picioarele tale se vor umfla în cizme.

Încălţămintea tinde să fie mai greoaie pe măsură ce temperatura scade şi apare senzaţia de disconfort. Sarcina, de asemenea, provoacă retenţia de apă şi umflarea picioarelor, astfel încât cizmele de anul trecut ar putea fi prea strâmte, mai ales după ce ai mers mult prin zăpadă. De aceea, este bine să previi acest lucru și să-ți cumperi o pereche de încălțări ceva mai largi. Dacă ți se par prea mari, poți adăuga o pereche de șosete groase. Dacă picioarele s-au umflat, poți să scoți șosetele.

3 mituri pe care nicio femeie însărcinată nu trebuie să le mai creadă

2. Provocări pentru femeile însărcinate iarna: Mersul la toaletă

Frigul din timpul iernii te determină să iei pe tine mai multe straturi de haine. Dar ce te faci când trebuie să mergi urgent la toaletă?

Sarcina poate fi o problemă pentru mame în toate anotimpurile din cauza presiunii pe care bebeluşul o pune asupra sistemului urinar. În timpul iernii, fiecare femeie însărcinată trebuie să-şi facă un plan înainte pentru a nu avea nu accident nedorit”, spune dr. Silviu Iștoc.

3 metode naturale ca să scapi de mătreață iarna aceasta

3. Provocări pentru femeile însărcinate iarna: Sporturile de iarnă

Pentru o femeie activă, sarcina poate fi un pic cam provocatoare din acest punct de vedere. Asta pentru că unele sporturi nu sunt permise în aceste luni, în special sporturile de iarnă care pot crea multe probleme.

Schiatul în pantă este periculos, deoarece o cădere ar putea dăuna copilului. Chiar şi pentru sportivii cu experienţă, nu recomand ca femeia însărcinată să aleagă aceste sporturi în sarcină, acestea putând provoca detaşarea placentei şi naştere prematură”, explică specialistul.

Femeile gravide se confruntă cu probleme psihice pe durata sarcinii

4. Provocări pentru femeile însărcinate iarna: Mâncărimea provocată de lână

dr. Silviu Istoc

dr. Silviu Iștoc

Hainele de iarnă pot crea mâncărimi mai ales dacă sunt purtate direct de piele. Mâncărimea este o problemă importantă pentru multe femei însărcinate, în special pe burtă, unde pielea se întinde. Uneori, hormonii pot provoca unele mâncărimi suplimentare pe palme şi pe tălpi, iar orice femeie care suferă de eczeme este probabil să simtă şi mai multe efecte negative în timpul celor nouă luni de sarcină. Aceştia sunt factorii normali care creează mâncărimi la nivelul pielii, dar există, de asemenea, o afecţiune severă care ar putea provoca astfel de simptome. Colestaza de sarcină este o problemă gravă a ficatului, iar de multe ori mâncărimea este singurul simptom, deci dacă lucrurile devin intense, discută imediat cu medicul”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Provocările în autism, dezbătute în cadrul unui eveniment dedicat acestei tulburări de limbaj și dezvoltare

5. Provocări pentru femeile însărcinate iarna: Cei din jurul tău sunt răciţi

Răceala şi gripa din sezonul rece nu sunt niciodată uşoare, dar pentru femeile gravide pot fi de-a dreptul amenințătoare. Unele femei însărcinate au mai mereu probleme cu nasul, cauzate de rinita de sarcină. Dar, dacă apar alte simptome, cum ar fi strănutul, durerile de cap şi durerile musculare, înseamnă că s-a instalat o răceală.

Femeile gravide sunt mai predispuse la răceli decât în ​​mod normal, deoarece sistemul lor imunitar nu funcționează la capacitate maximă. De aceea este bine să te fereşti de toţi factorii care ţi-ar putea crea astfel de probleme. Mai ales, stai departe de persoanele răcite.

5 semne că eşti însărcinată şi nu răcită! Fii atentă la următoarele simptome

6. Provocări pentru femeile însărcinate iarna: Bufeurile de sarcină

Deşi este frig afară, femeile însărcinate se confruntă cu acele bufeuri care le iau prin surprindere şi de mult ori le creează o senzaţie de sufocare, mai ales dacă sunt îmbrăcate prea gros.

Cea mai bună modalitate de îmbrăcăminte pentru iarnă este utilizarea straturilor. Un tricou subţire pe dedesubt poate fi perfect în momentele în care simţi că ai 100 de grade. Apoi adaugă o cămaşă cu mânecă lungă şi un pulover înainte de a îmbrăca haina. Straturile de haine te fac să te simţi confortabil în această perioadă, chiar dacă este frig afară.

 

7. Provocări pentru femeile însărcinate iarna: Sângerările nazale

Aerul uscat poate irita nasul în mod obişnuit, mai ales dacă femeia însărcinată respiră mai rapid. Creşterea circulaţiei sangvine creează, de asemenea, posibilitatea mai multor sângerări nazale.

Este bine ca umiditatea să fie crescută în camera unde stai. Dacă sângerarea nu se opreşte după câteva minute poate fi vorba de o altă afecţiune. Pericolul este mai mare mai ales în cazul în care tensiunea arterială este crescută.

Cum scapi de dermatita de sarcină prin metode naturale

8. Provocări pentru femeile însărcinate iarna: Călătoriile la rude

Când o femeie este însărcinată, uneori doar un drum până la magazinul alimentar se simte ca o călătorie până la capătul pământului. Dar în timpul sezonului de iarnă, rudele se vizitează cel mai des. Plecările în timpul sarcinii pot fi incomode şi chiar periculoase.

În timpul unei călătorii prelungite – cu avionul sau cu maşina – o femeie însărcinată este expusă riscului de a face cheaguri de sânge. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este de a lua pauze frecvente şi de a merge pe jos sau a te plimba în interiorul mijlocului de transport (tren sau avion).

9. Provocări pentru femeile însărcinate iarna: Statul în casă prea mult timp

Când este rece afară şi este zăpadă, uneori este mai bine pentru o femeie însărcinată să rămână în interior. Totuși, pot să apară probleme din cauza lipsei de vitamina D şi a socializării cu oamenii.

În timp ce este de înţeles precauţia, este recomandat să încerci să ieşi afară în fiecare zi, pentru a avea o stare de spirit mai bună. Aerul proaspăt şi razele de soare pot face minuni pentru femeia însărcinată.

10. Provocări pentru femeile însărcinate iarna: Curăţatul maşinii de zăpadă

Dacă te încumeţi să ieşi la o plimbare cu maşina în timpul sarcinii și nu are cine să te ajute, curățarea zăpezii de pe parbriz sau care blochează automobilul în parcare poate fi o provocare. Este bine să eviţi astfel de activităţi care pot fi un pericol pentru sarcină.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com