Consumul de medicamente si antibiotice în exces de-a lungul unei perioade mai scurte sau mai lungi (în funcție de organism) poate leza  rinichii, ducând uneori la afecțiuni ireversibile”, spune dr. Doina Simona Stroilescu, medic specializat în medicină generală, internă și consultanță anti-aging.

Alimente benefice pentru rinichii tăi

Sfatul doctorului este, în primul rând, să nu apelăm la automedicație. Mulți pacienți fac exces de antiinflamatoare, diuretice și chiar de antibiotice și acestea afectează în mod negativ rinichii. Dar, dacă ești nevoită să le iei, ar trebui să fii atentă în primul rând la alimentație. Este indicat să te abții de la alcool și de la cafea și să întrebuințezi cât mai puțină sare și condimentele. În plus, consumă cel puțin doi litri de apă pe zi și cât mai multe legume și fructe. Sunt recomandate mai ales: fasolea verde, varza, castraveții, dovleceii, guliile, ceapa, porumbul, usturoiul, sfecla roșie, prazul, morcovii, țelina, pătrunjelul, afinenele, coacăzele negre, zmeura, agrișele, fragii, capșunele, vișinele, merele, perele, pepenele verde, prunele și strugurii.

Mătase de porumb și cozi de cireșe

”Este cunoscută acțiunea benefică a ceaiurilor din mătase de porumb și din cozi de cireșe pentru protecția rinichilor”, spune medicul. Ceaiul de mătase de porumb se prepară din două linguri de mătase mărunțită la o cană cu apă. Se lasă la infuzat 15 minute, după care se strecoară. Se poate îndulci când s-a mai răcit cu miere și adăuga lămâie pentru a avea un gust mai bun. Se beau două-trei căni pe zi în cure de nu mai mult de 10 zile, cu o pauză de cinci zile până la continuarea curei. Din cozi de cireșe se face un decoct din două lingurițe de plantă la o jumătate de litru de apă. Se fierb 10 minute după care se lasă la infuzat 20 de minute. Întreaga cantitate se bea între mese în trei-patru reprize.

Decoct din frunze de mesteacăn

Sunt eficiente și infuzia sau decoctul din frunze de mesteacăn, care se prepară dintr-o linguriță de pulbere la o cană cu apă. Se adaugă puțin bicarbonat de sodiu. Se beau câte trei căni pe zi. Pufulița cu flori mici poate vindeca chiar și afecțiuni grave ale vezicii urinare, ale rinichilor sau ale prostatei. Se face infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau trei cani pe zi, înainte de mesele principale”, spune medicul care mai recomandă maceratul din tărâțe de grâu: două linguri de tărâțe la 250 ml de apa care se lasă de seara până dimineața. Apoi, se încălzește usor și se bea.

Cele mai periculoase medicamente pentru rinichii tăi:

  • antiinflamatoarele sunt întrebuințate pe scară largă, fiind luate de cele mai multe ori fără o recomandare medicală (consumul în exces poate cauza îmbolnăviri grave, în special pentru persoanele în vârstă sau cele care prezintă factori de risc);
  • diureticele pot provoaca deshidratare, scăderea bruscă a potasiului din sânge și leziuni la nivelul rinichilor;
  • antibioticele cresc riscul apariției insuficienței renale și a pietrelor la rinichi;
  • chimioterapia pentru că împreună cu celulele canceroase sunt atacate și cele sănătoase. Rezultatul constă într-o cantitate mare de celule moarte pe care organismul încearcă să le elimine mai ales prin rinichi. Astfel, crește cantitatea de acid uric, pe care uneori rinichiul nu o poate îndepărta și se declanșează litiaza renală.

foto dr Stroilescu Simona

dr. Stroilescu Simona, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Argilă pentru insuficiență renală

Tratamentul cu argilă este benefic atât pentru insuficiența renală cât și pentru a curăța rinichii de depunerile de nisip. Argila este miraculoasă prin faptul că o data consumată, se localizează în final spre locul unde există o suferință, spre locul bolnav, de unde absoarbe ceea ce este nociv. Apoi, este eliminată prin digestie. Sunt recomandate două pahare cu apă și argilă de două ori pe zi, dimineața și seara, cu 30 de minute înainte de masă, timp de trei săptămâni. O lingură de pulbere albă de argilă se dizolvă într-un pahar (cană din sticlă sau porțelan; nu se folosește metal) cu apa plată sau de izvor, cu câteva ore înainte de consum. Apoi se omogenizează amestecul cu ajutorul unei spatule din lemn.”