Propolisul, arma albinelor împotriva microbilor

Dacă e să ne luăm după originea greacă a cuvântului, atunci „propolis” s-ar traduce prin „fața” sau „partea de dinaintea cetății”. Și asta pentru că înțelepții vremii, care cunoșteau, încă de pe atunci, virtuțile miraculoase ale mierii, au studiat în detaliu viața stupului și au observat strategia albinelor în construcția lăcașului lor. Se pare că acestea folosesc propolisul ca pe un scut împotriva factorilor dăunători din exterior, care le protejează de boli și de atacurile microbilor, dar are și rolul de a menține temperatura constantă în „cetate”. Deși utilizat de mai bine de 2000 de ani, abia de două decenii oamenii de știință au reușit să-i demonstreze calitățile incontestabile antimicrobiene, antibacteriene.

Citește și: Soluții pentru infecțiile respiratorii. Sfaturi de la cei mai buni specialiști în medicină alternativă din România

Ce conține propolisul

Cercetătorii au ajuns, se pare, la o concluzie unanim acceptată, cum că propolisul ar fi unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale descoperite vreodată. Iar această calitate este concentrația de flavonoide pe care o conține, substanțe recunoscute pentru efectele lor curative. Acestea nu sunt numai antibacteriene, ci și responsabile pentru tratarea ulcerului, reumatismului, simptomelor de gripă și răceală, iritațiilor gastrice, problemelor respi ratorii. În plus, stimulează creșterea părului și îmbunătățesc circulația sanguină. Iată de unde și puterea terapeutică a propolisului, manifestată într-o gamă atât de largă de afecțiuni.

De asemeni, flavonoidele din propolis ajută la stimularea secreției biliare și a glandelor endocrine. Și, ce e cel mai important, în calitatea lui de antibiotic natural, propolisul distruge bacteriile dăunătoare, însă e prietenos cu cele benefice organismului. Așa se face că poate fi utilizat cu succes în afecțiuni precum astmul, artrita, gripa, guta sau psoriazisul. Și, parcă pentru a-i întări forța vindecătoare, pe lângă flavonoide, în propolis se găsesc uleiuri esențiale, oligoelemente precum aluminiul, cromul, nichelul, zincul sau magneziul, vitamina B3 și caroten.

 

Citește și:

Cum trebuie consumat lăptișorul de matcă. Este un miracol pentru sănătate, dar are și contraindicații

 

Sursa foto: thinkstockphotos.com