Produsele stupului ne pot ajuta să ne păstrăm o imunitate sănătoasă. Totodată, ele ne tratează, dacă ne îmbolnăvim.

Ing. chim. Sorin Stoia, co-fondator Societatea Română de Apiterapie, ne recomandă ca, în timpul epidemiilor de gripă să consumăm extract apos de propolis 15% sau extract alcoolic de propolis în concentrație de 5%. Se consumă conform indicațiilor de pe ambalaj. Consumă și lăptişor de matcă (3g pe zi) şi polen sau păstură (una-două lingurițe pe zi).

Cum folosești produsele stupului când ai gripă

Atunci când ai gripă, pe lângă tratamentul intern menționat mai sus, te poți trata cu inhalaţii cu ceară de albine. Se așează pe aragaz o placă de tablă curată pe care se pune o bobită de ceară de albine. Se inhalează fumul care se ridică, o dată pe nas şi o dată pe gură. Se repetă procedeul de 5 ori pe zi. Mai poți face gargară cu 30 de picături de tinctură de propolis (concentrație de 30%) amestecate într-un pahar cu ceai de gălbenele sau de muşeţel. Se face o gargară cât mai mult, apoi se înghite soluţia.

Pentru infecţiile căilor respiratorii, în general, specialistul recomandă consumul de miere și preparate pe bază de propolis. Este indicată și căpăceala, capacul pe care albinele îl pun pe ficare fagure de albine, cu care sigilează stupul. Acesta se mestecă timp de câteva minute, după care se înghite. Se administrează de trei-patru ori pe zi. Și în acest caz se administrează lăptișor de matcă, polen sau păstură.

Cum folosești produsele stupului ca să calmezi tusea

Prepară un amestec dintr-o lingură de miere, două linguri de seminţe de anason, un vârf de sare de bucătărie. Anasonul se fierbe într-un pahar cu apă (se dă un clocot), după care se acoperă şi se lasă la răcit. Apoi, mierea şi sarea se lasă să se dizolve în ceaiul de anason. Se administrează câte două linguri la fiecare două ore.

Un alt leac eficient se prepară din amestecul a 4 linguri de miere, 2 linguriţe de praf de ghimbir și o lingură suc de lămâie. Se administrează câte o lingură din amestec de patru-cinci 5 ori pe zi.

Traheită şi traheobronşită

Și în acest caz, mierea, propolisul și lăptişorul de matcă sunt extrem de utile. În plus, poți face inhalaţii cu soluţie de miere și apă fierbinte 50% de trei ori pe zi. Tratamentul se poate face timp îndelungat.

Citește și: Remedii naturale antiinflamatorii

Cum folosești produsele stupului când ai pneumonie

Amestecă 250 g de miere cu două grame de lăptişor de matcă. Se administrează câte o linguriță din amestec de trei ori pe zi, timp de aproximativ 10 zile. Se consumă propolis sau preparate pe bază de propolis, polen sau păstură.

Citește și: Farmacia din stup

Atenție!

Produsele stupului sunt foarte sănătoase, dar trebuie evitate de persoanele alergice la polen. Acestea ar putea face tratament de desensibilizare, dar doar sub supravegherea unui specialist. Totodată, diabeticii le vor consuma doar dacă medicul nutriționist le premite și în cantitatea recomandată de acesta.

Sursa foto: 123rf.com