Pentru a trece mai ușor peste schimbările bruște de temperatură și a rezista ultimului val de viroze, aprovizionează-te din plin cu produse apicole. Mierea dă energie și vitalitate și are proprietăți antibacteriene. Consumul zilnic al acestui adevărat aliment-medicament te va face să ții boala departe.

Păstura, bogată în seleniu

Păstura se mai numește și „pâinea-albinelor” și este „fabricată” de acestea prin fementarea polenului, ceea ce-l face să fie un veritabil antiiotic. Conține vitaminele A, C, E, enzime, aminoacizi și seleniu. De aceea, păstura detoxifică organismul și susține capacitatea lui de apărare. Doza uzuală este de o linguriță pe zi.

Propolisul, antiviral

Propolisul este bine cunoscut pentru efectul său antibacterian și antiviral. Folosit de albine la ca filtru la intrarea în stup și la dezinfectarea ramelor în care vor fi depuși și crescuți puieții, are acțiune bacteriostatică și bactericidă. De aceea, și pe noi propolisul ne ajută să prevenim afecțiunile aparatului respirator. Se poate folosi în formă brută, mestecându-l ca pe o bomboană. Cei care nu îl agrează, pot amesteca patru-cinci picături de tinctură de propolis într-o linguriță de miere.

Combinații binefăcătoare

Poți îndulci cu miere ceaiurile care au și ele efectul de a te feri de afecțiunile de sezon, astfel puterea lor binefăcătoare se va dubla. Există multe plante de ajutor: ai de ales între pătlagină, pin, cimbrișor, tei, ghimbir, echinaceea, anason, busuioc etc. Siropul de ridiche neagră preparat în casă calmează durerile de gât. Se scobesc două-trei ridichi mari și se umplu cu miere. Se pun deasupra unui pahar astfel încât siropul să se scurgă în el. Acesta se consumă de trei ori pe zi.

Sursa foto: thinkstockphotos.com