Primăvara, gripa și alte afecțiuni pulmonare își fac de cap. Se înrăutățesc și alergiile, iar organismul obosit de alimentația grea de iarnă are nevoie de detoxifiere. Ca un făcut, primele plante medicinale ale primăverii care apar în această perioadă pot constitui un bun leac pentru afecțiunile de sezon pentru că au chiar calitățile necesare tratării lor.

Citește și: Fertilizarea plantelor, obligatorie la sfârșitul iernii

Primele plante medicinale ale primăverii: Podbalul, excelent pentru afecțiuni pulmonare

Podbalul este una dintre primele plante care apar primăvara, uneori înaintea ghioceilor. Florile apar întâi și pot fi confundate cu cele de păpădie. După ce florile se trec, cresc și frunzele. Acestea ”au proprietăți secretolitice, emoliente şi ușor antispastice”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. De aceea, ”sunt indicate în afecțiuni pulmonare cronice, mai ales în efizem pulmonar, silicoză și astm bronșic. Se prepară o infuzie din frunze, dintr-o lingură la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, timp de două-trei luni fără întrerupere. Nu se utilizează florile și nici rădăcinile care sunt toxice și au potențial carcinogenic”.

Citește și: Plantele suculente, spectaculoase și rezistente

Primele plante medicinale ale primăverii: Sirop expectorant din brad și pin

Acum este și momentul să culegi muguri de brad și pin. Din ele poți prepara un sirop expectorant pentru tuse. Se folosesc zahăr sau miere și muguri în părți egale. Se amestecă și se lasă timp de trei săptămâni într-un vas acoperit. Se strecoară siropul și se pune într-o sticlă. Se ia câte o lingură de trei ori pe zi atunci când este cazul. Extractul gemoterapic obţinut din muguri de brad are acțiune emolientă asupra căilor respiratorii și calmează tusea. Se iau câte doi mililitri amestecați în puțină apă de două-trei ori pe zi, înaintea meselor principale.

Primele plante medicinale ale primăverii: Păpădia, pentru detoxifierea organismului

Dr. farmacist Ovidiu BojorPăpădia este foarte bogată în potasiu. Substanțele pe care le conține au proprietatea de stimulare a secreției biliare și de a facilita eliminarea ei. Cercetările farmacologice au demonstrat că preparatele pe bază de păpădie pot mări secreția biliară de patru ori. Păpădia are şi acţiune generală de purificare a organismului intoxicat ca urmare a unei diete dezechilibrate, bogată în grăsimi, în cazurile de colesterol crescut, hiperglicemie şi în creșterea cantității de azot din sânge. Are un efect bun și în cazul bilei leneșe, dureri abdominale sau balonări. Acționează ca diuretic și dă rezultate bune în retenţia de lichide şi în celulită”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și: Primele semne care anunță un infarct! Atenție la aceste simptome!

Primele plante medicinale ale primăverii: Cum folosești păpădia

Frunzele de păpădie se recoltează primăvara înainte de înflorire, tulpinile în timpul înfloriririi. Poți face salată din întreaga plantă. Se adaugă și alte verdețuri de sezon cum ar fi leurda, untișorul sau salata verde. Dacă vei consuma cinci până la zece tulpini proaspete pe zi, ficatul va funcționa mai bine. O cură de două săptămâni face să treacă astenia de primavara sau ameliorează simptomele depresiei sezoniere. În plus, stimulează sistemul imunitar. Poate fi de folos și în diabet pentru scăderea glicemiei. Din planta întreagă, se prepară o infuzie din două lingurițe la o cană cu apă din care se beau două căni pe zi. Se poate folosi şi sub formă de decoct concentrat prin fierbere (10 minute) a două linguriţe plantă la o cana cu apă: se va lua o lingură o dată la patru ore.

Primele plante medicinale ale primăverii: Plămânărica, efect vitaminizant

În trecut, această specie a fost mult utilizată în medicina tradițională, pe „principiul similitudinii”. Adică, era indicată în afecţiunile aparatului respirator, deoarece petele de pe frunze erau asemănătoare cu plămânul”, explică specialistul. ”Aceste calități nu au fost demonstrate științific. În prezent, se folosește pentru aportul de vitamina C, provitamina A şi magneziu și pentru calitățile sale diuretice. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Nu prezintă contraindicații”.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com